Latvijas zinātnieki rada unikālus aizsargtērpus un maskas mediķiem

tautaruna.lv 2.marts 2021, 18:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Latvijas zinātnieki izveidojuši jauna dizaina individuālos aizsarglīdzekļus – tērpus un sejas maskas, lai atvieglotu mediķu darbu un ar laiku varētu nomainīt tos, kādos šobrīd strādā medicīnas personāls. Tie ir vēl izstrādes stadijā, bet jau izraisījuši interesi ārvalstīs, pausts Judītes Čunkas materiālā LTV.

Tie labi piekļaujas ķermenim un pakļaujas kustībām. Nevelk elkoņos un ceļgalos un ļauj brīvi pieliekties. Veidojot dizainu, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Rīgas Stradiņa universitātes zinātnieki izpētīja, kādas ir cilvēka darba spējas, strādājot kostīmos, kuros šobrīd ietērpti mediķi, kas cīnās ar Covid-19.

“Secināts, ka cilvēkam zūd pat 10% darba spēju jau 15 minūšu testā, un līdz ar to mēs meklējām iespējas, kā varētu pilnveidot šo tērpu, lai tas būtu ērtāks. Pats pirmais uzdevums, lai vispār būtu ergonomiskāks,” stāstīja RTU asociētā profesore Inga Dāboliņa.

Dizains gatavs, bet vēl jāatrod piemērotākais audums, kas aizsargātu gan pret bīstamiem mikrobiem, gan būtu pietiekami gaisa caurlaidīgs. Paraugi šūti no slimnīcās plaši lietota kokvilnas auduma.

“Ja nav [kokvilna], tad personāls jūtas slikti, jāsaka atklāti, ir vairākas sūdzības, ka, tiklīdz tur ir kaut poliestera piejaukums, tērps taustās ass, svīstošāks, sliktāka pašsajūta. Mēs koncentrējamies uz to, ka tas ir kokvilnas tērps,” norādīja Dāboliņa.

Ingas Dāboliņas vadībā izstrādāts arī prototips unikālai aizsargmaskai. Tā testēta Dānijā un uzrāda izcilas īpašības - neuzkrāj izelpoto CO2 un neaizsedz redzes lauku.

“Sertificēta kā respirators, nevis kā šūtā maska. Dāņi ir atzinuši, ka viņi pirmo reizi sertificē šo kā respiratoru, labi redzot, ka tas ir šūts izstrādājums. Tur ir diezgan gudri saliktas ieloces tādā veidā, ka, pirmkārt, ļoti labi atbilstīgs sejai. Ar ļoti labu noplūžu aizturēšanas īpašību,” skaidroja profesore.

Pavasarī RTU darbu sāks arī pirmā laboratorija, kur testēs individuālos aizsarglīdzekļus, un to vairs nevajadzēs darīt ārzemēs. Laboratorijas izveidei valsts piešķīrusi 2 miljonus eiro. Tas paātrinās arī pētījumu gaitu. Ja pētījumi ritēs tikpat intensīvi kā līdz šim un būs finansējums, tad pirmie komerciālie paraugi ražošanā varētu parādīties pēc pusgada.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas