Latvijas profesors par Covid-19 trešo vilni: Skaidrs, kāpēc epidemiologi ir satraukti

tautaruna.lv 1.marts 2021, 15:12
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ivars Kalviņš komentējis epidemiologu bažas par Covid-19 trešo vilni.

Kanāla Rīga TV24 raidījumā "Nacionālo interešu klubs" Kalviņš pauž, ka vīrusa jaunais paveids Latvijā "ievazāts" līdz ar atbraucējiem no Lielbritānijas un ilgu laiku par to "nelikāmies ne zinis".

"Skaidrs, ka šis vīruss ir stipri lipīgāks un, protams, viņš izspiedīs veco versiju, tā kā jebkurās citās valstīs tas notiek," pauž Kalviņš.

Viņš norāda, ka vīrusa trešais vilnis draud ar "pilnīgu veselības sistēmas sabrukumu", jo Latvijā trūkst medicīniskā personāla.

"Tāpēc, protams, ir skaidrs, kāpēc epidemiologi ir tā satraukušies," norāda Kalviņš, piemetinot, ka šobrīd nevajadzētu atvieglot ierobežojumus, lai nepalielinātu cilvēku kontaktēšanos. Taču ilgtermiņā ierobežojumi nepalīdzēs.

Viņš norāda, ka vienīgais risinājums ir maksimāli paātrināt vakcinācijas procesu.

Aizvien plašāk sabiedrībā izplatoties jaunajam Lielbritānijas Covid-19 paveidam, jārēķinās, ka pie konkrētiem rādītājiem var nākties pastiprināt ierobežojumus, pagājušajā nedēļā valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Patlaban "luksofora princips" nosaka, ka, ja jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība nedēļas laikā pieaug par vairāk nekā 5% un ir aizdomas par vietējo izplatīšanos, var nākties ieviest stingrākus ierobežojumus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:39

Jaunākās diskusijas