Bukšs atklāj, kad martā gaidāmi lieli mīnusi

tautaruna.lv 1.marts 2021, 10:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kādi laika apstākļi būs marta mēnesī, ņemot vērā novērojumus dabā.

Kā norāda Bukšs, kopumā sērsnu mēnesis marts temperatūru ziņā rādās būt tuvu vidējiem mēneša rādījumiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņi būšot mēneša normas robežās.

"Marta pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā salīdzinoši silts, tad laikā ap 9. un 12. martu sals līdz mīnus 10, 15 grādiem. Nokrišņu maz, pārsvarā īslaicīgi. Vēlāk, mēneša vidū, temperatūras svārstīgas. Naktīs ap nulli vai nedaudz zem nulles, bet dienas laikā ap plus 2, plus 7 grādi. Šajā laikā vējains, vairāk nokrišņu. Lietus, slapjš sniegs. Ceļi slideni," raksta Bukšs.

Viņš prognozē, ka marta otrajā pusē, līdz Pavasara Mārai, kas ir 25. martā, laika apstākļi būtiski nemainīsies. Laikā no 17. marta līdz 21. martam naktīs daudzviet neliels sals, būs vējains un gaidāmi dažādi nokrišņi. Tāpat jāuzmanās slideno ceļu dēļ.

Vēlāk, pēc 25. marta, laiks būs bez būtiskiem nokrišņiem. Temperatūra dienas laikā ap + 3, + 8 grādiem.

"Siltāks laiks rādās būt marta beigās un laikā pirms Lieldienām (4. aprīlis). Šajā laikā neliels, īslaicīgs lietus un saulainajās pēcpusdienās temperatūras var pakāpties līdz plus 10 un vairāk grādiem. Austrumlatvijā mežos strauji kusīs pēdējais sniegs un ezeros izšķīdīs pēdējais ledus. Tas būs laiks, kad masveidā atgriezīsies pirmie gājputni un mežmalās sāks ziedēt vizbuļi," norāda dabas vērotājs.

Bukšs arī atklāj, ka aprīļa pirmajā pusē laika apstākļi būs atkal mainīgi, kad lietus mīsies ar slapju sniegu un naktīs vēl daudzviet būs neliels sals.

"Lai arī marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis, tas pēc savas būtības vēl nav īsts pavasaris, bet gan tāds priekšpavasaris. Ticējums saka, sauss marts - auglīgs gads. Lietains - neraža. Miglas martā - vasarā lietus. Ja marts silts, tad aprīlis auksts," pastāsta Bukšs.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:56

Jaunākās diskusijas