Ārsts atklāj, ko darīt, ja pēc Covid-19 potes jūties slikti

tautaruna.lv 26.februāris 2021, 14:44
 
PA images/Scanpix/Leta
Reanimatologs, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidrojis, ko darīt, ja pēc vakcinēšanās pret Covid-19 parādās temperatūra un citas sūdzības.

Fūrmanis skaidro, ka šie simptomi pēc vakcīnas saņemšanas nav blakusparādības, bet gan process, kādā organisms veido imunitāti.

"Citiem šīs parādības ir vairāk izteiktas, citiem šīs parādības ir mazāk izteiktas. Kas ir jādara šajos gadījumos? Jāskatās pēc pašsajūtas un drīkst lietot temperatūru pazeminošus līdzekļus, ja temperatūra ir virs 38,5 grādiem," norādā ārsts.

Viņš atzīmē, ka parasti tās ir divas līdz trīs dienas, kad sūdzības pēc potes saņemšanas pāriet.

Jau vēstīts, ka līdz 21.februārim Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 421 ziņojumu par iespējamām vakcīnu pret Covid-19 blakusparādībām jeb blaknēm. Par blakusparādībām ziņojis aptuveni viens cilvēks no katriem simts vakcinētajiem, proti, aptuveni 1% vakcinēto. Saņemti ziņojumi par galvenokārt jau zināmām un sagaidāmām reakcijām pēc vakcinācijas, kas norādītas vakcīnu lietošanas instrukcijās un zāļu aprakstos. Kopumā dati no blakusparādību ziņojumiem par Covid-19 vakcīnām ir saskaņā ar jau līdz šim zināmo drošuma informāciju par šīm vakcīnām.

Visbiežāk ziņots par jau zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām - paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, nogurumu, sāpēm un apsārtumu injekcijas vietā, kā arī par tādām reakcijām kā tirpšanas sajūta, vemšana, caureja un izsitumi.
Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju vakcīnām Comirnaty un Moderna blakusparādības mēdz būt izteiktākas pēc vakcīnas otrās devas. Savukārt AstraZeneca vakcīnai tās mēdz būt izteiktākas pēc pirmās devas. Visām vakcīnām blakusparādības visbiežāk rodas pirmajās dienās pēc vakcinācijas, ilgst dažas dienas un tad strauji izzūd. Parasti tās ir mazāk izteiktas vecāka gadagājuma cilvēkiem. Minētais ir saskaņā ar līdz šim jau zināmo informāciju par šo vakcīnu reaktogēniskumu, kas bija pieejama, reģistrējot visas Covid-19 vakcīnas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas