Toms Bricis skaidro, kāpēc Latvijā ļoti pēkšņi pasliktinājusies gaisa kvalitāte

tautaruna.lv 22.februāris 2021, 11:09
 
F64
Meteorologs Toms Bricis sociālajā tīklā Facebook atklāj, ka ar siltuma atnākšanu Latvijā ir ievērojami pasliktinājusies gaisa kvalitāte.

Kā skaidro Bricis, runa nav par kādu specifisku ķīmisku piesārņojumu, bet līdz galam nesadegušiem apkures un trasporta izplūdes gāzu pārpalikumiem.

"Vienlaikus ar siltuma atnākšanu Latvijā ir ievērojami pasliktinājusies gaisa kvalitāte. Augstākos atmosfēras slāņos gaiss ir siltāks nekā uz zemes, tāpēc nenotiek gaisa apmaiņa starp zemākajiem un augstākajiem slāņiem. Gaisa piesārņojums, kas nāk no apkures sistēmām, transporta un rūpniecības, neizklīst, bet uzkrājas piezemes sāni, kur tā izkliedi neveicina arī lēnais vējš. Gaisā uzkrājas sīkās, cietās daļiņas PM10 un PM2,5. Tas nav kāds specifisks ķīmisks piesārņojums, bet līdz galam nesadeguši apkures un trasporta izplūdes gāzu pārpalikumi. Šādam piesārņojumam bieži nav izteikta aromāta vai smakas, bet gaiss kļūst dūmakains," raksta Bricis.

Viņš piebilst, ka cilvēkiem ar hroniskām elpceļu saslimšanām jāizvairās no fiziskām aktivitātēm."

Kā vēstījām, palielinoties smalko daļiņu PM2.5 koncentrācijai, pirmdien Latvijā gaidāma slikta gaisa kvalitāte, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Prognozēts slikts gaisa kvalitātes indekss. Ja rodas tādi simptomi kā iekaisušas acis, klepus vai iekaisis kakls, vēlams samazināt intensīvas aktivitātes ārā. Jutīgajiem iedzīvotājiem vēlams profilaktiski samazināt fiziskās aktivitātes, īpaši brīvā dabā.

Gaisa piesārņojumu Eiropā tuvākajās dienās palielinās vēju atnestie putekļi no Sahāras tuksneša, lielākā to koncentrācija Latvijā gaidāma otrdien, liecina Eiropas Komisijas programmas "Copernicus" dati.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:57

Jaunākās diskusijas