Arī tiesībsargs neizpratnē par tirdzniecības ierobežojumiem

tautaruna.lv 28.janvāris 2021, 12:30
 
Oksana Džadana/F64
Latvijas Tiesībsargs Juris Jansons paudis viedokli par ierobežojumiem tirdzniecības nozarē Covid-19 pandēmijas ierobežošanai.

Atbildot uz skatītāju jautājumiem kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas", tiesībsargs Juris Jansons pauž, ka viņam pašam nav skaidrs par vairākiem ierobežojumiem, kas attiecas uz preču iegādi.

Jansons norāda, ka nesaprot, kādēļ daļa preču, kas nav pirmās nepieciešamības preces, ir atļautas iegādei, bet blakus stends ir norobežots ar sakanu lentu.

"Man ir diezgan neskaidrs, kāpēc tā, jo es nekad, vismaz lielajos saimniecības veikalos, neesmu redzējis drūzmēšanos ne pie zeķēm, ne pie pannām, ne pie zābakiem," uzsver Jansons.

Jau vēstīts, ka Latvijas Tirgotāju asociācija aicina valdību pie Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām Covid pandēmijas apkarošanā un pie Eiropas Savienības (ES) prakses tirdzniecības ierobežošanā.

Šobrīd pieņemtie preču sortimenta ierobežojumi gan neļauj cilvēkiem uzturēt savu ķermeni veselīgā stāvoklī, gan pilnvērtīgi izmantot āra aktivitātes, gan noslogot sevi mājsēdē.

Savukārt, nevienmērīgie ierobežojumi preču sortimentā noved pie daudzu mazo un vidējo tirgotāju un ražotāju bankrota. Arī kompensācijas mehānismi ir nepilnīgi un netaisnīgi, jo šobrīd nodrošina atbalstu tikai 5 procentiem no nozares uzņēmumu, tas ir aptuveni 10 procentiem aizliegumu rezultātā cietušajiem.

Ņemot vērā valdības izvairīšanos no dialoga ar nozari, tirgotāji nolēmuši vērsties Satversmes tiesā. Tirgotājuprāt, valdības rīcība ir ar atšķirīgu attieksmi starp personām, kuras atrodas salīdzināmos apstākļos.

Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka ierobežojumi pārkāpj atļautos Satversmē kritērijus, tai skaitā: 1) ierobežojošo normu pieņemšanu pienācīgā kārtībā; 2) nav ievērota pamattiesību ierobežojumu samērojamība. Atliek cerēt, ka Satversmes tiesa paspēs izskatīt sūdzību līdz brīdim, kad vietējie nozares uzņēmēji tiks iznīcināti valdības rīcības rezultātā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:54

Jaunākās diskusijas