Cilvēki sašutuši par "Zvagzne ABC" grāmatnīcas slēgšanu Rīgā Covid-19 ierobežojumu seku dēļ

tautaruna.lv, Ziņu aģentūra LETA 25.janvāris 2021, 12:30
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Latviešu uzņēmēja un "Apgāds Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka sociālajā vietnē Facebook dalījusies ar ierakstu, kurā paziņo, ka Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu seku dēļ nācies slēgt grāmatnīcu Vaļņu ielā.
"Ir pieņemts lēmums SLĒGT grāmatnīcu! Šodien, 2021.gada 25.janvārī, valdība lems pagarināt “īstermiņa” tirdzniecības ierobežojumus, tostarp aizliegumu pārdot grāmatas klātienē. Ir iestājies grāmatu pārdošanas aizlieguma BEZTERMIŅŠ! Tukšās Vaļņu ielas ZVAIGZNES OUTLET GRĀMATNĪCA visus kovdlaika ierobežojumus ir izcietusi gadu, bet aizliegumu pārdot grāmatas tā vairs nevar izturēt. Grāmatnīca tiek slēgta, tā pēc krīzes vairs atvērta netiks. Tuvākajās nedēļās notiks grāmatu, kancelejas preču un grāmatplauktu izpārdošana," raksta Kilbloka.

Viņa atzina, ka šāds lēmums pieņemts Covid-19 pandēmijas mazināšanai noteikto tirdzniecības ierobežojumu dēļ, kas cita starpā neļauj pārdot grāmatas klātienē. "Mēs vēl būtu cīnījušies, ja ne atbilde no Ekonomikas ministrijas, ka aizliegts tirgot grāmatas," sacīja Kilbloka.

Uzņēmuma vadītāja atzīmēja, lai arī veikals šajā ārkārtējās situācijas laikā tirgo grāmatas distances kanālos, apgrozījums ir vēl uz pusi mazāks nekā pagājušā gada pavasarī, kad pirmās ārkārtējās situācijas laikā tas arī būtiski samazinājās. "Mums saka - pārdodiet pa telefonu, pārdodiet internetā, izsniedziet veikalā. Taču izsniegt veikalā nozīmē, ka cilvēki ir darbā, viņiem ir jāmaksā, bet to izsniegumu veikalā ir ārkārtīgi maz," atzina Kilbloka.

Tāpat viņa piebilda, ka minētā veikala telpu īres maksa, lai arī ar atlaidi, ir pārāk augsta. "Mēs šo veikalu atvērām, kad bija iepriekšējā krīze - 2009.gadā. Mēs tikko bijām izdevuši "Bada spēles" un "Krēslu", kas bija bestselleri, un kaut kā mēs tikām galā, jo sākumā mums ļāva pat nemaksāt īri, tomēr tagad īres maksa ir liela pat ar visu atlaidi," atzina uzņēmuma vadītāja.

Pēc "Zvaigznes outlet grāmatnīcas" slēgšanas, tās darbiniekus, pagaidām, iecerēts nozīmēt darbā citās grāmatnīcās, taču Kilbloka arī atzina, ka "Zvaigznes outlet grāmatnīca", iespējams, ir tikai pirmā no vairākām grāmatnīcām, kuru ierobežojumu dēļ nāksies slēgt.

Kilbloka pieļāva, ka varētu nākties slēgt arī grāmatnīcas Ludzā un Jēkabpilī, vienlaikus uzsverot, ka uzņēmums darīs visu, lai to tomēr nevajadzētu darīt.

Viņa arī sacīja, ka šobrīd darbu uz laiku ir apturējušas astoņas "Zvaigzne ABC" grāmatnīcas Latvijā. Pēc uzņēmuma mājaslapā pieejamās informācijas, šobrīd Latvijā ir kopumā 34 "Zvaigzne ABC" grāmatnīcas.

Kilbloka piebilda, ka pērn uzņēmuma izdevumi par telpu īri veidoja kopumā 870 000 eiro.

Kilbloka iepriekš Facebook arī norādījusi, ka vērsīsies Satversms tiesā: "Saskaņā ar Satversmi visi cilvēki ir vienlīdzīgi likuma priekšā, arī uzņēmēji ir cilvēki un likumdevējam (valdībai) tas ir jārespektē. Lūgsim Satversmes tiesu izskatīt no 21.12.20 noteikto tirdzniecības ierobežojumu atbilstību Satversmei."

Vladislavs Proškins/F64

Ieraksts izpelnījies plašu ievērību sekotāju vidū un 75 tam pievienotajos komentāros cilvēki pauž sašutumu un neizpratni par valdības rīcību, kas novedusi pie šāda iznākuma.

"Ļoti ļoti žēl! Grāmatnīca, kurā vienmēr iegriezos, kad biju Rīgā. Tagad gan jāteic, ka pandēmijas dēļ Rīgā neesmu bijusi kopš vasaras," rakstīts vienā no komentāriem.

"Tas ir tik ļoti sāpīgi, kad cilvēkiem, kuri šajos apstākļos dara un domā, kā izdzīvot, jo ir likti neadekvāti škēršļi,ir jāpieņem šis smagais lēmums!!!" - pausts citā komentārā.

"Tāpēc jutu, ka pirmdiena būs slikta diena. Un arī tā ir... Mani skumdina tas, ka atkal būs par vienu grāmatnīcu mazāk. Tā jau mēs dzīvojam pārlieku modernā pasaulē un tagad it sevišķi, kad tagad ir tāds nekāds laiks, grāmatas ir vienīgais, kas man palīdz pārdzīvot šo murgu. Tā man ir atslēgšanās no negācijām, nebūšanām utt... Pastaigas un grāmatas.... Es ceru, ka tautai būs laba atmiņa un Saeimas vēlēšanās nebalsos par tiem, kas ir tagad valdībā, Saeimā...lai ko viņi solītu....Diemžēl...kungi un dāmas, Jūs esat zaudējuši manu uzticību un man ir laba atmiņa...."- raksta komentētāja.

"Suņi... grāmatas ir dvēseles barība ,bet to valdošajiem nesaprast...
Toties šņabi var pirkt," sašutis ir komentāra autors.

Jau ziņots, ka valstī noteiktie ar Covid-19 saistītie ierobežojumi un komandantstunda nedēļas nogalēs būs spēkā līdz 25.janvārim, iepriekš lēma Ministru kabinets.

Uz divām nedēļām tiks pagarināti jau spēkā esoši ierobežojumi pakalpojumu un tirdzniecības jomās, kā arī izglītībā.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 7.februārim ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.



Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:21

Jaunākās diskusijas