Latvijas Biomedicīnas centra vadītājs stāsta, kas jauns zināms par koronavīrusu

Baiba Puriņa 20.janvāris 2021, 12:52
 
Dmitrijs Suļžics/F64
"Viņš ir pilnīgi normāls vīruss," kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Kur tas suns aprakts?" paudis Latvijas Biomedicīas centra direktors Jānis Kloviņš.

Kloviņš norāda, ka sabiedrībā vīrusu mēdz cilvēciskot, taču viņš uzsver, ka vīruss pats "nedomā" un tā attīstības procesi notiek mehāniski.

"Jums visiem jāsaprot, ka viss, kas notiek ar vīrusu, kā viņš mainās, tas ir balstīts uz noteiktiem dabas likumiem, kam seko visprastākie, Darvina jau apstiprinātie evolūcijas likumi, tātad šī te mainība un selekcija," norāda Kloviņš.

Kloviņš pauž, ka jaunais koronavīruss "uzvedas tā, kā vīrusam būtu jāuzvedas".

Speciālists norāda, ka jaunais koronavīruss kļuvis "īpašs", jo ir ļoti lipīgs un "vidēji bīstams". "Tā lielākā problēma ir, ka vīruss ir pietiekami bīstams, pietiekami kaitīgs un pietiekami arī nāvējošs, bet ne tik ļoti, lai šis aspekts traucētu viņam attīstīties," norāda Kloviņš.

Jau vēstīts, ka jaunais Covid-19 variants, kas sākotnēji tika konstatēts Lielbritānijā, šobrīd atklāts vismaz 60 valstīs, kas ir par 10 vairāk nekā pirms nedēļas.

Jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums, proti, jaunais Covid-19 paveids nav bīstamāks par esošo.

Pagājušajā nedēļā Latvijā atklāti vēl četri jauni Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi, pirmdien informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

"Latvijas situācijā mēs pieļaujam, ka jaunais Covid-19 paveids patlaban nevar šeit strauji izplatīties, jo vispirms tam vajadzētu nostabilizēties lokāli, un tikai tad būtu iespējama tālāka un plašāka izplatība," skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja, piebilstot, ka arī sekvenēšanas dati pagaidām neuzrāda vietēju izplatību, jo visi līdzšinējie gadījumi ir bijuši saistīti ar ārvalstu ceļojumiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:50

Jaunākās diskusijas