Speciāliste skaidro, cik ticami ir Covid-19 testa rezultāti

Baiba Puriņa 19.janvāris 2021, 15:21
 
Valery Sharifulin/TASS/Scanpix
"Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" skaidro, cik ticami ir Covid-19 testa rezultāti, ja vienā dienā tas ir pozitīvs, bet nākamajā - negatīvs.

Lapiņa skaidro, ka nereti ir gadījumi, kad cilvēki, kuri bez simptomiem izslimojuši Covid-19, ierodas laboratorijā veikt testu un tas ir pozitīvs, bet nākamajā dienā, veicot testu citā laboratorijā, tas ir negatīvs. Speciāliste norāda, ka pēc izveseļošanās vēl divas, trīs dienas tests var būt pozitīvs vīrusa nedzīvo daļiņu dēļ.

"Pozitīvos testus mēs visus saglabājam. Jūsu pozitīvie paraugi glabājas laboratorijā," norāda Lapiņa un piemetina, ka tos nodod tālāk pētījumiem.

Lapiņa norāda, ka testu precizitātei ir daudz faktoru - medicīniskā personāla kompetence, pacienta sagatavotība. Viņa norāda, ka ir pierādīts, ka var būt gadījumi, kad pat pacientiem ar smagu slimības gaitu ir negatīvs Covid-19 tests, jo vīruss ir nonācis bronhos, plaušās un vairs neatrodas rīklē, degunā.

Speciāliste arī atklāj, ka pozitīvu testu ir iespējams pierādīt vieglāk, jo tie tik saglabāti. Grūtāk ir pierādīt negatīvu testu, jo tie tiek utilizēti.

Jau vēstīts, ka pēdējās diennakts laikā veikti 13 629 Covid-19 izmeklējumi. Reģistrēti 812 jauni inficēšanās gadījumi, reģistrēti 29 jauni nāves gadījumi, kuru cēlonis bija inficēšanās ar Covid-19.

Mirušo pacientu skaits pirmo reizi pārsniedzis 1000 robežu. Kopumā reģistrēti 1012 nāves gadījumi, kas ir 1,78% no visiem inficētajiem.

️Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 6%.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:26

Jaunākās diskusijas