Profesors: Covid-19 nepazudīs; lūk, kāpēc!

tautaruna.lv 23.janvāris 2021, 14:40
 
Reuters/Scanpix/LETA
Koronavīruss, kas mūs vajājā jau vairāk nekā gadu, vairāku iemeslu dēļ nekur nepazudīs, saka profesors Martins Maikliss no Kentas universitātes (Lielbritānija).

Zinātnieks intervijā Express atbildēja uz jautājumu: kad beidzot pandēmija beigsies?

Viņš uzskata, ka koronavīruss paliks sabiedrībā uz visiem laikiem: “Vai mēs kādreiz atbrīvosimies no koronavīrusa? Nē, mēs nevaram. Pastāv vairāki sarežģīti faktori, kas ir ārpus cilvēka kontroles, piemēram, izolācija un vakcinācija."

Runājot par vakcīnām, profesors atzīmēja, ka, pagaidām gan ir grūti spriest par vakcīnu efektivitāti, tas kļūs skaidrs tikai laika gaitā. Protams, vakcīnas var nodrošināt cilvēkiem aizsardzību pret COVID-19. Tomēr, ņemot vērā esošo koronavīrusa infekcijas attīstības gaitu, maz ticams, ka tās nodrošinās šādu aizsardzību gadiem vai gadu desmitiem. Koronavīruss aktīvi mutē, tā jaunie paveidi turpinās attīstīties, un tas rada zināmu risku cilvēkiem, kuri jau ir vakcinēti vai kuriem ir bijusi šī slimība. Joprojām pastāv varbūtība inficēties un atkal saslimt jauno mutāciju dēļ.

Tādējādi profesors apgalvo, koronavīrusa vakcīnas būs regulāri jāatjaunina. Viņš vakcīnas pret Covid-19 salīdzināja ar gripas vakcīnām, kuras arī bieži tiek atjauninātas, ņemot vērā to patogēna pastāvīgo mainīgo raksturu.

Profesors piebilst, ka vīrusi, kas izraisa gripu, sabiedrībā pastāv jau vairāk nekā 8000 gadus. Pēc viņa domām, tas pats notiks ar koronavīrusu - visticamāk, tā kļūs par parastu sezonas infekciju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas