Vīrietim atsaka nieru tranplantāciju Covid-19 dēļ

tautaruna.lv 15.janvāris 2021, 12:14
 
pexels.com
Mārtiņš Čampe ir sportisks, aktīvs 29 gadus vecs vīrietis. Aiz sportiskās ārienes slēpjas nopietnas veselības problēmas. Viņam ir nieru mazspēja un, lai varētu dzīvot pilnvērtīgi, viņam ir nepieciešama orgāna transplantācija, vēsta medijs lsm.lv.

Mārtiņam ir smagākās pakāpes nieru mazspēja. Ar šādu diagnozi viņš sadzīvo kopš 2014. gada. Pirms septiņiem gadiem viņš pirmo reizi saskārās ar šo problēmu, pēc gripas izlimošanas nieru mazspēja palika, kā komplikācija.

2020. gadā viņa veselības stāvoklis strauji pasliktinājās. Jau pāris mēnešus Mārtiņš veic nieru aizstājterapiju - perotoneālo dialīzi. Pasliktinoties veselības stāvoklim, Mārtiņš iestājās rindā uz nieres transplantāciju.

12. janvāra rītā viņš saņēma zvanu no nepazīstama numura. Izrādījās, ka ir atrasta transplantācijai piemērota niere. Mārtiņš ļoti nopriecājās, jo bieži vien gadiem nākas stāvēt rindā, kad tiek atrasts piemērots aizstājēj orgāns.

Vīrietis priecīgs devās mājās, lai gatavotos braucienam uz Rīgu. Tomēr atskārta, ka meita ir Covid-19 kontaktpersona. Viņš atkārtoti zvanīja uz slimnīcu un to pavēstīja mediķim. Tajā brīdī klausulē iestājās klusums un mediķis teica, lai gaida nākamo zvanu.

Operācija tika atcelta. Lai arī Mārtiņš bija pastarpinātā kontakpersona, tomēr operācija ir tik nopietna, ka nevarēja ar to riskēt.

Viņš atzina, ka visa ģimene ļoti nopietni ievēro visus drošības pasākumus. Vienīgi uzņemoties risku bija nolēmuši turpināt vest meitu uz bērnudārzu, kāds grupiņas biedrs bija inficējies, tāpēc viņa meita tika nozīmēta par kontaktpersonu.

Mārtiņš mediķiem nepārmet to, ka operācija tika atcelta. Viņš uzsver, ka sabiedrībai ir jāsaprot, cik ļoti tas, ka kāds neievēro drošības pasākumus, var ietekmēt citus. Pagaidām nav zināms, kad atkal Mārtiņam būs iespēja doties uz operāciju. Tā ir kā laimes spēle, jo nevar zināt, kad tiks atrasts saderīgs orgāns, var paiet arī vairāki gadi līdz tam.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts transplantologs Jānis Jušinskis atzina, ka šis ir pirmais gadījums, kad neveiksmīgas sakritības dēļ ir jāatsaka operācija. Ārsts atzina, ka šajā brīdī ir iespējams nogaidīt, jo ši nav neatliekama operācija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:51

Jaunākās diskusijas