Rācenis skaidro, vai vakcīna pasargās arī no jaunā koronavīrusa paveida

Baiba Puriņa 13.janvāris 2021, 9:45
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Kārlis Rācenis kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" komentējis jauno Covid-19 paveidu Latvijā.
"Labā ziņa ir tāda, ka šī vakcīna, kura tiek izmantota, "Pfizer" vakcīna, viņa ir efektīva arī pret šo jauno celmu, kurš ir parādījies Lielbritānijā. Tātad, mūsu vakcinācija pasargās arī no citiem koronavīrusu celmiem, kuri šobrīd pasaulē ir atrodami, kas saistīti ar Covid-19 infekciju," norāda Rācenis.

Kā skaidro Rācenis, neesot "brīnums", ka jaunais koronavīruss ir mutējies, jo šiem vīrusiem tas esot tipiski. "Šīs mutācijas var radīt jaunas īpašības - vīruss var palikt vājāks, viņš var palikt arī stiprāks. Šajā gadījumā viņš ir kļuvis infektozāks un viņš ir arī ar smagāku slimības gaitu," skaidro ārsts.

Arī jaunā paveida gadījumā saglabājas visi iepriekšējie drošības pasākumi.

Rācenis raidījumā komentēja arī pašreizējo situāciju slimnīcās.

Varētu teikt, ka pēdējās dienās esam iegājuši stabilākā posmā. Mēs, apmēram, spējam prognozēt, cik daudz pacientu mums izrakstīsies, cik iestāsies, tāpēc ir radusies šī stabilitātes sajūta. Tā pacientu līkne, kuri tiek stacionēti, ir kļuvusi nedaudz lēzenāka, dodot mums mazu atelpu, un mēs varam ieiet kaut kādā rutīnas režīmā, kad mutē ūdens vairs nesmeļas.”

Katrs rīts slimnīcā sākoties ar apspriedi, kurā tiekot apzināta iepriekšējās diennakts situācija -cik daudz cilvēku ir stacionēti, cik daudzi ir izrakstīti, varbūt kāds miris, tiekot izrunātas smagākās situācijas.

Šobrīd mūsu slimnīcas covid nodaļās vietas slimniekiem ir”, sacīja Rācenis, taču grūtāk esot ar tiem pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvāka aprūpe, jo šeit resursi esot ierobežotāki.

Kā vēstīts, Latvijā konstatēts jaunā Covid-19 paveida saslimšanas gadījums, par ko pirmā ziņoja Apvienotā karaliste.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:50

Jaunākās diskusijas