FOTO: Latvijā cilvēkus pie jūras pārsteidz reta dabas parādība -"ledus olas"

Baiba Puriņa 12.janvāris 2021, 8:46
 
Oksana Džadana/F64
LTV Laika ziņu redaktors Toms Bricis sociālajā vietnē Facebook dalījies ar kādas iedzīvotājas fiksētajiem kadriem, kuros redzama reta dabas parādība Latvijā.

Kā ierakstā pie foto norāda Bricis, šī retā dabas parādība ir "ledus olas", kuras novērotas Saulkrastos pie Baltās kāpas.

"Apaļās ledus bumbas veidojas ļoti specifiskos apstākļos. Vajadzīgs sals, bet tas nedrīkst būt pārāk spēcīgs. Lēns līdz mērens, bet galvenais - vienmērīgs vējš un neliela viļņošanās. Būtisks ir arī krasta reljefs. Sākotnēji jūras ūdenī izveidojas nelieli ledus gabaliņi, kas vēja un vienmērīgās viļņošanās dēļ riņķo un griežas ūdenī, pakāpeniski apaugot ar arvien jaunām ledus kārtām, līdz izaug par pamatīgām ledus bumbām. 2019. gada novembrī līdzīgas ledus oals izveidojās arī Baltijas jūras ziemeļos pie Somijas krastiem," skaidro Bricis.

Jau vēstīts, ka nesen Ventspilī novērota optiska parādība - gaismas pīlāri.

"Tie rodas, kad gaisā ir daudz sīku ledus kristālu, kas lauž gaismu no laternām vai citiem gaismas avotiem, radot vertikālus starus. Fotogrāfijās izskatās, ka starmeši būtu pavērsti pret debesīm, bet tās ir parastas ielas laternas. Šāda parādība biežāk raksturīga vietām ar bargāku salu, kur sīki ledus kristāli gaisā ir biežāk. Fotogrāfijas uzņemtas naktī uz 3. janvāri," atklāja Bricis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:39

Jaunākās diskusijas