Cilvēki neizpratnē: kāpēc veļas mīkstinātājam jābūt vegāniskam?

tautaruna.lv 16.janvāris 2021, 14:00
 
pexels.com
Mikroblogošanas vietnē Twitter diskusiju raisījis ieraksts, kurā kāda iedzīvotāja ir neizpratnē, kāpēc uz veļas mīkstinātāju iepakojuma būtu jābūt norādītam, ka tas ir "vegānisks".

"Emm..kāpēc veļas mīkstinātājam jābūt vegāniskam? Viņu kāds ēd vai citi mīkstinātāji no dzīvnieku produktiem taisīt? Kaut ko palaidu garām vegānistu pasaules uzskatos?" pausts ierakstā, kas izpelnījies plašas diskusijas.

"Vegānu uzskati parasti iet stipri tālāk par ēdienu. Tur pamatā ir ideja - nedarīt pāri dzīvniekiem. Tātad vegāni arī nevar nēsāt īstus kažokus, lietot ādas izstrādājumus, lietot lietas, kas testētas uz dzīvniekiem, kosmētiku kuras sastāvā ir kukaiņi, jo kukainis arī dzīvnieks," norāda viena no komentāru autorēm un piebilst: "Testēšana pilnīgi noteikti. Jo to sastāvā esošās ķīmiskā vielas, sevišķi smaržiņas var kairināt ādu, līdz pat nopietnām alerģiskām reakcijām," atbildēts komentārā pie ieraksta.

"Man liekas, vai tikai nebija sastāvdaļu jautājums. Lanolīns, ko iegūst no laikam aitu vilnas vai tamlīdzīgi. Vai nu aita netālu stāvējusi," norādīts vienā no komentāriem.

"Man te par dušas želejām skaidroja, ka kaut kādas vielas ko liek klāt ir no dzīvnieku valsts produktiem, gan testēti uz dzīvniekiem utt.," atklāj komentāra autore.

"Daudz ko netestē uz dzīvniekiem, bet tāpēc jau nesauc par vegāniem," uzskata ieraksta autore.

Vegānisms ir filozofiska nostāja un dzīvesveids, kura atbalstītāji cenšas neizmantot dzīvniekus pārtikai, apģērbam, izklaidei vai citiem nolūkiem. Vegāni izvairās no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas. Visbiežākie šādas izvēles iemesli ir ētiski apsvērumi saistībā ar dzīvnieku tiesībām vai labturību, apkārtējo vidi un veselību, kā arī garīgi un reliģiski apsvērumi.

Dzīvnieku izcelsmes vielas ir neskaitāmu produktu sastāvā un tiek izmantotas vēl daudzu citu produktu ražošanā, kaut arī galaproduktā šo vielu var nebūt. Daudzu šādu produktu izcelsme ir neskaidra, tie var arī nebūt dzīvnieku izcelsmes, un uz precēm, kas nav pārtikas produkti, var nebūt norādīti.

Kaut arī daļa vegānu cenšas izvairīties no visām šīm sastāvdaļām, organizācija Vegan Outreach norāda, ka "tas var būt pārāk dārgi un laikietilpīgi — censties izvairīties no visām mazos daudzumos izmantotajām un nenorādītajām dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām" un tāpēc izvēlēties "tādu rīcību, kas ir "vislabākā ciešanu novēršanai", ir daudz svarīgāk, nekā atpazīt un izvairīties no ikkatras šādas sastāvdaļas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas