Latviete pastāsta, kā pēc dīkstāves darbus pamazām atsāk uzņēmumi Ņujorkā

tautaruna.lv 11.janvāris 2021, 17:00
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / Reuters/Scanpix/Leta
Projekta "Kinopunkts" pārstāve Maija Klaniņa sociālajā vietnē Facebook dalījusies ar detalizētu aprakstu, kā pēc dīkstāves atsākas sabiedriskā dzīve Ņujorkā, ASV.

Maija ierakstu publicējusi 8. janvāri, norādot, ka Ņujorkā pamazām darbu atsāk dažādi pakalpojumu sniedzēji, taču joprojām stingri ievērojot drošības pasākumus un ierobežojumus.

"Vairākus mēnešus esošā mājsēde un cietstāve lēnām pāriet uz drošstāvi - arvien vairāk iestādes un pakalpojumu servisi Ņujorkā atsāk savu darbību, taču stipri piesardzīgā veidā. Tomēr galvenais - atsāk! Nav gan zināms, kurā brīdī groži atkal tiks pievilkti, jo cerība, ka vakcinēšanās ātrums varētu panāk vīrusa izplatības ātrumu, patreiz ir tikai cerība. Taču pēc pavasarī gūtās pieredzes cilvēki palikuši daudz elastīgāki un ir gatavi pieņemt jebkādus ierobežojumus, lai nebūtu jāatgriežas tajā situācijā, kad slimnīcas bija pārslogotas un pie tām bija novietoti lielie saldēšanas furgoni…

Pēc nu jau gandrīz gadu ilgušās cīņas ar sērgu, sabiedrība ar savu rīcību apliecina, ka šis viss ir kopēja atbildība, ne tikai mana, tava, ministra vai kāda cita vaina (cik gan milzīga atšķirība starp šīm divām pieejām -starp atbildības uzņemšanos un vainošanu..Tie ir gaismas gadi pieaugšanā). Tad nu ar kopējo piepūli, sasniedzot štata vadības uzliktos normatīvus, kas paredzēja - ja slimīcu gultasvietas atbrīvosies par tik un tik, ar noteiktiem piesardzības ierobežojumiem varēs atvērties tas un tas (manuprāt ļoti pamatots, saprotams un mērķtiecīgs gājiens, kas tikai vairo kopējo atbildību).

Veikali. Pamatā visi ir atvērti. Ir noteikts cilvēku skaits, kas drīkst vienlaicīgi uzturēties tajos un ja nepieciešams - ārā stāv rinda. Lielākos veikalos pie ieejas izvietoti “posteņi” - veikala darbinieks sagaida atnācējus, pārliecinās, ka sejasmaska ir pareizi uzlikta un ja vajag - iedod jaunu. Piedāvā dezinfekcijas līdzekļus gan ienākot, gan izejot. Ieprikumu groziņi tiek dezinficēti pēc katras lietošanas reizes. Preču sortiments netiek ierobežots, taču drēbju uzlaikošana gan- visas kabīnes ir slēgtas.

Frizētavas. Vietas starp diviem klientiem norobežo aizslietņi, organiskā stikla plāksnes vai vienkāršākās frizētāvās - plēves aizkari. Maskas, meistaram cimdi un dezinfekcijas līdzekļi pirms/pēc apmeklējuma - pašsaprotami.

Manikīrs. Starp meistaru un klientu organiskā stikla siena ar izgrieztu lodziņu, caur kuru norit nagu uzkopšanas darbi.

Muzeji (vai tagad laikam labāk teikt - mazeji). Pirms apmeklējamuma noteikti jāpierakstās. Pie durvīm tiek izmērīta temperatūra, novērtēts, vai maska ir atbilstoši uzlikta. Muzejos šobrīd cilvēku ir ļoti maz, līdz ar to daudziem mākslas mīļotājiem šis ir zeltīts apmeklējuma laiks - skaties vai stundu uz Monē Ūdensrozēm vai Vorhola zupas bundžām un neviens tev kājas nenomīs, labāku fotokadru meklējot.

Kafejnīcas, bāri, restorāni - ēdienu tirgo tikai līdzņemšanai un ēšanai āra terasēs, kas nu jau ir pilnīgi visur un neskatoties uz auksto laiku, tiek ražīgi apmeklētas. Te gan vērojama jauna tenndence - āra terases tiek “apgreidotas” tik pamatīgi, ka vietām jau zūd atšķirība, vai tā ir āra terase, vai restorāns telpā, jo tapsējums, skaņas un siltuma izolācija, interjera elementi un citas detaļas ļauj izveidot pilnīgi jaunu telpu, līdz ar to zūd robeža, kur ārtelpa pāriet iekštelpā.

Sporta zāles un treniņi. Zāles ir ierobežoti atvērtas nelielam cilvēku skaitam, grupu treniņi iekštelpās nenotiek, toties ļoti aktivizējušās āra grupu nodarbības. Grūti pat iedomāties, ka šis resurss agrāk netika tik daudz novērtēts, jo šie treniņi patiešām ir lieliski! Āra treniņi notiek nelielās grupās, arī bērnu sporta nodarbības pārceltas ārā (vidēji 2-4 bērni uz treneri). Izjūta, ka visi sporto visur, vairāk kā jebkad agrāk redzēts. Pat lai pamētātu bumbu grozā, reizēm jāgaida krietns laiks, līdz grozs atbrīvosies.
Baseini - individuālam apmeklējumam atvērti tikai atsevišķos laikos un ar iepriekšēju pierakstu. Treniņi nelielās grupās notiek, bet tā, lai pauze starp atnācējiem un prom-gājējiem ir gana gara, lai grupas nesajaucas. Pa vidam viss tiek nodezinficēts.

Skolas - ik pārdienas pieejamas klātienes stundas nelielās klašu grupās (apm 7-10 bērni klasē), pārējā laikā mācās attālināti. Visiem bērniem maskas (arī mazajiem), no rītiem tiek izmērīta temperatūra, pirms ierašanās skolā katru reizi jāaizpilda veselības anketa. Katru nedēļu notiek randoma vīrusa testi visās klašu grupās. Ēšana un starpbrīži notiek klasēs, sports - ārā, bērniem nesajaucoties. Ja skolā ir kāds saslimšanas gadījums, tā tiek aizvērta uz 10 dienām (mācības,protams, netiek pārtrauktas) taču pēc tam atkal atvērta. Un labi, ka tā. Labi, ka ir zināms, kas notiks situācijā A, situācijā B un situācijā C. Tas dod drošības izjūtu visnotaļ nedrošos apstākļos," raksta Kalniņa.

Jau vēstīts, ka kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma ASV reģistrēti 21 543 310 inficēšanās gadījumi un 364 735 nāves gadījumi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas