Dezinfekcijas līdzekļu dēļ Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk vēršas pie ārsta

tautaruna.lv 5.janvāris 2021, 15:30
 
Oksana Džadana/F64
Jo ilgāk turpinās pandēmija, jo vairāk cilvēku vēršas pie dermatologa. Biežu saskarsmi ar dezinfekcijas līdzekļiem ne katra āda spēj izturēt, vēstīts Skirmantes Balčiūtes materiālā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Jau kopš pavasara dermatologi izjūt pacientu pieplūdumu. Biežākā sūdzība - izsitumi, apsārtumi, plaisas un pat pildīti ar šķidrumu pūslīši uz plaukstām, kuri iepriekš nebija novēroti. Tā ir kontakta alerģija, skaidro dermatoloģe Gundega Provais. Parasti šāda reakcija parādās ne ātrāk pēc 48 stundām pēc saskarsmes ar dezinfekcijas līdzekli, un tā iesaista arī cilvēka imūno sistēmu.

“Līdz ar to, atkārtoti saskaroties ar to kontaktalergēnu, tā reakcija paliks tikai izteiktāka un izteiktāka. Un principā nenovēršot to saskarsmi ar alergēnu, tā reakcija uz ādas nepāries,” norāda Provais.

Dezinfekcijas līdzekļi bieži vien var arī izraisīt kairinājuma dermatītu. Tas ir apsārtums ar asi redzamām robežām, kas parasti pāriet dažu stundu laikā. Tomēr arī tas var sagādāt cilvēkiem diezgan nopietnas problēmas.

“Ja mēs runājam par to kontaktdermatītu, tad daži mēneši saskares, un tas jau kļūst par hronisku. Un tad mēs dermatoloģi sākam, ka ar to būs jāsadzīvo. Tad sanāks tā, ka lielākai daļa sabiedrības būs jāsadzīvo ar to, ka būs hronisks kontaktdermatīts vai hroniska plaukstu ekzēma. Un tas nebūt nebūs tas patīkamākais,” saka Provais.

Cilvēkiem, kuru āda ko līdzīgu kādreiz piedzīvojusi, ārste iesaka pēc iespējas mazāk lietot dezinfektorus. Tā vietā izvēlēties vienreizējos cimdus veikalos, biežāk mazgāt rokas ar ziepēm un smērēt tās ar treknu, lipīdus saturošu krēmu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:51

Jaunākās diskusijas