Mediķis pastāsta par piedzīvoto glābšanu pēc sprādziena Āgenskalnā

Anete Ošleja 31.decembris 2020, 18:12
 
f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis
Ārsts reanimatologs Roberts Fūrmanis savā sociālo mediju kontā Twitter dalījās ar iespaidiem par palīdzības sniegšanu cietušajiem sprādzienā Āgenskalnā.

Ārsts savā Twitter kontā dalījās ar stāstu, kā no mediķu puses izskatījās nakts notikumi Āgenskalnā.

Viņš atzina, ka notikuma vietā ieradies ap pulkstens 01:40. Fūrmanis min, ka nonākot pie pussabrukušās ēkas, acīm parādījās skats, ko var pielīdzināt apokalipsei.

Tajā brīd, kad mediķis ieradās notikuma vietā, tur jau strādāja ugunsdzēsēji un policija. Ierodoties ārsts esot devies taisnā ceļā pie kāda ugunsdzēsēja, lai prasītu, kur atrodas glābšanas darbu vadītājs. Ugunsdzēsējs acumirklī ir norādījis uz paprāvu cilvēku bariņu, kuru vidū atradās arī cietušās personas. Tieši tajā brīdī viņš veica pirmo ziņojumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD).

Fūrmanis uzsver, ka tajā brīdi nebija zināms, cik cilvēki ir cietuši. Viņš nolēma, ka uz notikuma vietu ir jāizsauc vēl piecas brigādes. Tajā laikā sākās pacientu šķirošana, kam nepieciešama neatliekama palīdzība. Notikuma vietā ir izcēlušies konflikti.

Brīdi, kad ieradās papildus NMPD brigādes, tika izveidots ugunsdzēsēju štābs, kurā tika gatavotas šķirošanas un evakuācijas zonas.

Mediķis uzsver, ka pēc tam, kad tika izveidotas evakuācijas zonas, sākās pacientu sagatavošana, lai tos nogādātu slimnīcā.

Notikumu vietā nebija īsta skaidrība par to, cik cilvēki ir cietuši. Laikā, kad pirmie cietušie tika transportēti uz stacionāriem, mediķi aptuveni zināja, ka vēl trīs personām ir nepieciešama palīdzība.

Ap pulkstens 03:00 naktī, notikuma vietā tika ievērots klusums, lai noskaidrotu vai ēkas gruvešos atrodas kāds cietušais. Kontaktu izdevās iegūt ar kādu personu, kura atradās 1,5 - 2 metrus zem gruvešiem. Pēc pusstundas ugunsdzēsējiem izdevās piekļūt pie gruvešos esošās personas, taču evakuācija nenotika tik raiti.

Cilvēks bija guvis nopietnas traumas, tāpēc bija nepieciešams izmantot pretsāpju medikamentus. Ap pulkstens 04:15 pacientam tika dota nākamā pretsāpju medikamentu deva. Mediķi sāka gatavoties personas hospitalizācijai.

Pēc stundas, kad ugunsdzēsējiem izdevās piekļūt pie cietušās personas, tā tika droši evakuēta un mediķi sniedza palīdzību.

Tikai 15 minūtes pēc tam, kad gruvešos esošā persona tika evakuēta un gatavota hospitalizācijai, mediķi uzzināja, ka viens cilvēks negadījumā ir gājis bojā.

Kā atzīst, Fūrmanis, tad mediķi glabšanas laikā bija gan slapji, gan noguruši. Viņa maiņa beidzās tikai ap pulkstens 05:32, kad viņu nomainīja kolēģis.

Kā vēstīts, tad naktī uz ceturtdienu Āgenskalnā notikušajā trīsstāvu dzīvojamās mājas sprādzienā un tam sekojošajā ugunsgrēkā viens cilvēks gājis bojā, bet seši cietuši, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Agrita Vītola.

Viņa pastāstīja, ka trīs no cietušajiem izglāba ugunsdzēsēji glābēji. Tai skaitā viens cilvēks bija iesprostots drupās un viņa atbrīvošana prasīja vairāk nekā stundu. Vēl pieci cilvēki no sapostītā nama tika evakuēti.

Pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.1.22, bet plkst.3.40 degšanu izdevās lokalizēt.

Ierodoties pussagruvušajā ēkā Melnsila ielas un Ļermontova ielas stūrī, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas. Tika sākta konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Uz vietas strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:58

Jaunākās diskusijas