Vecāki šokēti par vardarbību pret bērniem Rēzeknes speciālajā skolā

tautaruna.lv 3.decembris 2020, 14:29
 
Kaspars Krafts/F64
Bērna, otrās klases skolēna, kurš sirgst ar autismu, vecāki satraukti par emocionālo vardarbību pret pašu un citiem bērniem ar īpašām vajadzībām Rēzeknes pamatskolā-attīstības centrā, speciālajā izglītības iestādē, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Astoņgadīgais rēzeknietis Ervīns sirgst ar autiskā spektra traucējumiem. Puisēns nespēj sarunāties, komunicē ar skaņām un rakstot. Ervīns mācās otrajā klasē Rēzeknes pamatskolā-attīstības centrā, speciālajā izglītības iestādē. Šajā mācību gadā bērna uzvedībā vecāki sāka novērot ko nelāgu, iepriekš neredzētu. Vecāki to jau sākotnēji sasaistīja ar notiekošo skolā.

"Kādu dienu tuvojoties skolai, lai savāktu bērnu, no ārpuses dzirdēju, ka viņš ļoti, ļoti skaļi kliedz. Dzirdēju no ārpuses. Tagad [pandēmijas laikā] skolā nedrīkst iet. Skolotāja atveda viņu pie manis, vaicāju, kas notika. Kad viņa atveda bērnu, teica, ka individuālajā nodarbībā ne pārāk vēlējās darboties, tāds bijis protests. Pēc tam mājās viņš raudāja. Agrāk nekā tāda nebija. Viņš vienmēr tāds priecīgs bērns. Nākamajā dienā atkal vaicāju skolā, kas notika ar bērnu. Atbildēja, ka tā arī viss bija. Bērns pateikt neko nespēj, naktīs sāka mosties, nespēja labi izgulēties un negribēja doties uz skolu," stāsta zēna māte Jeļena.

Bažījoties, ka no skolas personāla negūst atbildes, Ervīna vecāki nolēma ierakstīt stundās notiekošo skaņas ierakstīšanas ierīcē, ko ievietoja dēla mugursomā. Vēlāk noklausoties ierakstus, vecāki bija šokēti par tajos saklausīto.

"Tur ir ļoti daudz visa kā. Visu citēt nav iespējams. Dzirdams, ka bērni tiek atstāti vieni bez pieskatīšanas uz ilgu laiku. Emocionālais fons ir vienkārši briesmīgs! Uz manu bērnu kliedz. Izskan: ”Kā tu man šodien esi apnicis!”, ”aizver muti!”, ”aizej!”, ”apsēdies!”. Tā vietā, lai bērnam uzdotu uzdevumus un ieinteresētu. Uz bērniem tiek kliegts, vairāki bērni izpelnās dusmas, nosodījumu, dažādas piezīmes," skaidro Jeļena.

Ierakstos dzirdams, ka skolotājas dusmas, nepatika, nokaitinātība, brīžiem pārlieku stingrā disciplīna tiek veltīta vairākiem bērniem.

Tāpat ierakstos dzirdams, ka skolotāja mēdz aiziet no klases, atstājot bērnus vienus. Arī šāda rīcība ļoti satrauc Ervīna mammu Jeļenu.

Ar sūdzību par konkrētā pedagoga attieksmi pret bērniem Jeļena vērsās pie skolas vadības. Jeļena uzskata, ka skolotāja būtu atlaižama no darba. Nesagaidījusi sev vēlamo skolas vadības reakciju uz notikušo, otrklasnieka mamma ne vien uzrunāja “Bez Tabu” redakciju, bet arī vērsās Valsts policijā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, kā arī Valsts izglītības kvalitātes dienestā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:09

Jaunākās diskusijas