Ivars Kalviņš skaidro, kāpēc ar Covid-19 var saslimt atkārtoti

Baiba Puriņa 3.decembris 2020, 11:00
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" pastāstījis, kāpēc ar Covid-19 iespējams saslimt atkārtoti.

Kalviņš norāda - nav izslēgts, ka tas, kurš ir pārslimojis Covid-19, saslims vēlreiz. Viņš norāda, ka šobrīd jau zināmā mērā ir pierādīta versija, ka vīruss patiesībā organismu pilnībā nepamet.

"Viņš [vīruss-red.] ir vienkārši nomaskējies, jo vīruss mēdz sagraut šūnas un šūnām apkārt ir tādi apvalciņi - tā kā ziepju burbulis, kas sastāv no tauku slānīšiem. Vīruss paņem gabaliņu no tā apvalciņa, apvelk sev riņķī un paslēpjas vidū. Imūnsistēma redz tikai tās normālās šūnas apvalciņa ārējo izskatu. Vīruss sēž iekšā, " skaidro profesors, atzīmējot, ka tāds ir vīrusa aizsardzības mehānims.

Kalviņš atklāj, ka pēc zināma laika vīruss "jūt", ka imūnsistēma ir nomierinājusies, tiek no tā "pūslīša" ārā un inficē vēlreiz.

Jau vēstīts, ka portāls lsm.lv ziņoja, ka Latvijā līdz decembra sākumam apstiprināti divi gadījumi, kad cilvēki atkārtoti inficējušies ar Covid-19.

Abos gadījumos starp inficēšanās gadījumiem pagājuši vairāk nekā trīs mēneši.

Atkārtotā inficēšanās ar SARS-CoV-2 tiek fiksēta ārkārtīgi reti, visā pasaulē šobrīd ir reģistrēti daži desmiti gadījumu, atzina Perevoščikovs. Pašreizējie dati liecina, ka cilvēkam, kurš jau pārcietis Covid-19 (pat vieglā formā vai bez simptomiem), atkārtotās saslimšanas risks ir zemnākamā inficēšanās ar Covid-19 notiek trīs mēnešu laikā pēc pirmā saslimšanas gadījuma, informēja SPKC pārstāvis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:06

Jaunākās diskusijas