Ušakovs par Pūces meliem: Droši vien mana atlaišana arī bija tikai tāds joks

tautaruna.lv, LETA 2.decembris 2020, 19:32
 
Oksana Džadana/F64 Photo Agency
Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) oktobrī ir izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme".

KNAB izmeklēšanas laikā konstatēja, ka pašvaldības norādītais maksājuma mērķis - ieguldījumi pašu kapitālā - nav bijis korekts. Tomēr šīs neprecizitātes dēļ pārskaitījums neietekmēja Rīgas domes budžetu, jo finanšu līdzekļi pārskaitīti "Rīgas satiksmes" zaudējumu segšanai, kas radušies sakarā ar braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu, norādīja birojā.

Tādējādi KNAB nekonstatēja Krimināllikumā noteikto noziedzīga nodarījuma sastāvu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību, ja ar to izraisītas smagas sekas, un pieņēma lēmumu par krimināllietas izbeigšanu. Vienlaikus KNAB apliecināja, ka bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) kriminālprocesā nebija iesaistīts.

KNAB lēmumu komentējis arī bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs: "Kārtējie Pūces meli atmaskoti. Droši vien mana atlaišana arī bija tikai tāds joks... "

Ušakovs tikmēr aģentūru LETA informēja, ka kriminālprocess bija ierosināts pēc bijušā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) iesnieguma par Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gadā veikto naudas pārskaitījumu SIA "Rīgas satiksme" 18 432 000 eiro apmērā ar mērķi "ieguldījums pašu kapitālā".

Ušakovs uzsvēra, ka tieši pārmetumi par šo ieguldījumu un apgalvojums par to, ka "ir pieļauts normatīvajiem aktiem neatbilstošs domes mantas samazinājums", esot bijis Pūces galvenais iegansts Ušakova atstādināšanai no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pērn aprīlī.

"Šie 18,4 miljoni eiro bija domāti, lai kompensētu zaudējumus "Rīgas satiksmei", kas veidojās, bez maksas pārvadājot pensionārus un citas pasažieru kategorijas Rīgas sabiedriskajā transportā. Visi zināja, ka šis pārskaitījums nekādus zaudējumus Rīgas pašvaldībai nevarēja nest. To ļoti labi zināja arī Pūce un Balševics," norādīja Ušakovs.

Ušakova aizstāvis zvērināts advokāts Viktors Tihonovs norādīja, ka neskaidrība radās par Rīgas domes piešķirtās summas "Rīgas satiksmei" pareizu grāmatojumu, jo Rīgas domes revidenta SIA "PricewaterhouseCoopers" grāmatojums atšķīrās no "Rīgas satiksmes" revidenta SIA "Deloitte Audits Latvija" grāmatojuma.

"Pūce ignorēja šo faktu un izvēlējās vienkāršāko ceļu - nepatiesi apgalvot, ka it kā domes priekšsēdētājs radījis domes mantas samazinājumu. Pat pirmās instances tiesa šim Pūces apgalvojumam noticēja, bet tagad šis apsvērums atkritīs - Pūces lēmuma pamatojumu Ušakova atstādināšanai KNAB atzinis par kļūdu; Ušakovs nekādu domes mantas samazinājumu nav nodarījis. Paliek tikai jautājums - vai ministrs drīkst atstādināt pašvaldības domes priekšsēdētāju tikai par to, ka tik sarežģītā jautājumā pat atzīti profesionāļi nav iebilduši pašu kapitāla atjaunošanai, bet tā grāmatošanu īstenojuši atšķirīgi?" vaicāja Tihonovs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas