Pētījumi: klepus vairs nav izplatītākais Covid-19 simptoms

Anete Ošleja 28.novembris 2020, 20:11
 
AFP/Scanpix/Leta
Kopš pasaulē plosās koronavīrusa pandēmija, bieži vien tiek dzirdēts par to, ka galvenā pazīmē inficējoties ar Covid-19 ir klepus. Kā liecina jaunākie pētījumi, tad tā nav visizplatītākā slimības pazīme, min medijs Daily Star.

Pārsvarā tiek uzsvērti trīs visbiežāk sastopamie vīrusa simptomi - klepus, paaugstināta temperatūra un ožas vai garšas zudums.

Kā liecina pētījumi, tad lielākajai daļai inficēto cilvēku ir vismaz viens no šiem Covid-19 simptomiem.

Pandēmijas sākumā liels akcents tika likts uz pastāvīgu klepu. Tas nozīmē to, ka, sākoties klepum, tas ilgst ilgu brīdi, piemēram, vienas diennakts laikā rodas klepus lēkmes, kas var ilgt pat stundu.

Tomēr saskaņā ar jaunākajiem Lielbritānijas Nacionā veselības dienesta pētījumiem, klepus nav galvenais simptoms Covid-19 simptoms. Pētījumā pierādījās, ka laika posmā no 15. augusta līdz 26. oktobrim, visās vecuma grupās pieaug to inficēto cilvēku skaits, kuriem bija garšas vai ožas zudums.

Interesanti, ka šo simptomu koronavīrusam piedēvēja tikai 18. maijā.

Garšas vai ožas zudumu visbiežāk ir piedzīvojuši cilvēki, kas ir vecāki par 35 gadiem. Kopumā 20% līdz 40% sasirgušo atzina, ka viņiem ir bijis ožas vai garšas zudums. Savukārt tikai 15% līdz 25% ir bijis drudzis. Vismazākā daļa ir saskārusies ar klepu, tikai 13% līdz 18% cilvēku ir bijis šāds simptoms.

Savukār cilvēki, kuri ir jaunāki par 35 gadiem, visbiežāk, 60% gadījumos, saskaras arī ar ožas vai garšas trūkumu. Visretāk Covid-19 inficēšanās gadījumā ar klepu cīnās skolas vecuma bērni.

Pētījumā secina, ka visbiežāk sasirgušie cilvēki cīnās ar ožas un garšas zudumu kam seko drudzis un tikai tad klepus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:49

Jaunākās diskusijas