Covid-19 pacients par slimības gaitu: Reiboņi, tirpas rokās un kājās, nevarēju vairs nostāvēt

tautaruna.lv 23.novembris 2020, 22:02
 
Ekrānuzņēmums
Lai gan lielākā daļa Covid-19 slimnieku izveseļojas pašu spēkiem – mājās, arvien pieaug to cilvēku skaits, kuriem nepieciešama mediķu palīdzība. Augsta temperatūra, fiziski neciešamas sāpes un ķermeņa tirpšana – ar šādām slimības izpausmēm sastapies 40 gadus vecais Austris. Viņš joprojām turpina cīņu ar vīrusa atstātajām sekām, vēsta TV3 Ziņas.

Kā TV3 atklāj Austris, pirmie simptomi parādījās darbavietā. Drudzis, neliela temperatūra, galvassāpes, kaulu laušana: “Saslimu droši vien no sievas. Nevis droši vien, bet - noteikti. No sievas, ģimenē. 5. novembrī es sajutos slikti darbā… Cik slikti - bija aukstuma sajūta, konstatēju temperatūru. Sapratu, ka ir jāiet mājās, ka tas nav pareizi staigāt apkārt ar temperatūru šādā laikā.”

Pēc četrām dienām, ziņojot ģimenes ārstam, ka bez paaugstinātas temperatūras, kaulu laušanas, stiprām galvassāpēm un iesnām pazudusi arī oža, Austri pieteica Covid-19 testam. Nākamajā rītā tas izrādījās pozitīvs.

“Gribēju kakao iedzert, bet tur nekā nav. Iedomājieties, kakao - forša smarža taču, uzmundrinoša. Bet, nē, nav, nekā nav. Temperatūra kopš tā 5. novembra bija neliela, 37,4. Bet bija stipras sāpes. Lai ar tām sāpēm cīnītos, dzēru paracetamolu. Bet temperatūra ar katru dienu pieauga. Es it kā mēģināju palaist bišķi vairāk, jo organismam ir jācīnās. Nevar jau visu laiku to temperatūru dauzīt lejā. Bet tajā dienā, kad bija īsti slikti, dienu vai divas iepriekš, bija tā - galvassāpes bija pārgājušas pilnīgi. Nebija vairs sāpju, nebija. Temperatūru es varēju mierīgi izturēt, lauza kaulus, bet nu tu cilvēks ņem guli svīsti un viss. Temperatūra bija 39 kaut kas, 39,2. Vairāk es nelaidu,” stāsta Covid-19 slimnieks.

Nedēļu pēc pirmo simptomu parādīšanās - piektdien, 13. novembrī, Austrim kļuva sliktāk. Reiboņi, tirpas rokās un kājās. Austris saka, - nevarēju vairs nostāvēt.

“Es piecēlos, lai padzertos, tad man sagriezās galva un migla gar acīm. Tas notika baigi strauji, ļoti strauji. Sākumā nesapratu, kas un kā, gribēju zvanīt ģimenes ārstam, bet, kad sazvanīju, sapratu, ka es īsti vairs ar viņu parunāt nevarēšu. Atdevu sievai telefonu un biju jau gar zemi. Kad mani atveda, uzreiz uztaisīja datortomogrāfiju plaušām, kardiogrammu, paņēma asins un urīna analīzes, uzlika sistēmas. Es biju satraucies, visu neatceros, bet sapratu, ka uzreiz arī antibiotikas iedeva un zāles sirds stiprināšanai. Man rokas un kājas bija pilnīgi, pilnīgi aukstas, šausmīgi nosalušas. Man ilgi vēl tirpa un sāpēja. Ļoti nepatīkama sajūta.”

Austris Ziemeļkurzemes slimnīcā ārstējās 10 dienas. No rītiem viņš jūtas labi, vakara pusē pieaug temperatūra, uznāk vājums. Lai arī vīruss ir pievārēts, viņam atklāta pneimonija. Īsi pēc sarunas Austris saņēma ziņu, ka dosies mājās - plaušu karsoni ārstēt ģimenes ārsta uzraudzībā. Atskatoties uz pēdējās nedēļās piedzīvoto, Austris vēlas nodot vēstījumu arī citiem - ievērot drošības pasākumus. Šajā gadījumā tikai apzinīgas prasību ievērošanas dēļ viņš neinficēja nevienu no kolēģiem.

“Mēs strādājam daudzi cilvēki kopā. Es uztaisīju sarakstu - visnotaļ izsmeļošu. Man bija 20 kontaktpersonas, kuras es norādīju SPKC. Labā ziņa ir tāda, ka mums darbā jau pāris nedēļas bija izdots rīkojums, ka visiem jālieto maskas. Visi arī lieto maskas. Mums arī ir nodrošināta roku dezinfekcija, visu laiku. No manis neviens, un es pat nezinu, vai no kāda cita kāds ir saslimis manā darba vietā ar Covid-19. Viena lieta, ko jūs varētu nodot no tā, ko es saku: aiciniet cilvēkus būt rūpīgiem, ievērot higiēnas prasības. Tu nevari zināt, vai tas cilvēks, ar ko tu komunicē, vai viņš izplata vai neizplata vīrusu. Pēc tam sekas var būt nekādas, viss būs kārtībā. Bet sekas var būt arī nepatīkamas, cilvēkus liek slimnīcās un, diemžēl, tie arī mirst. Izslimot var, jā, protams, izslimot var. Es arī esmu izslimojis, bet tie satraukumi, vai tie cilvēkiem ir vajadzīgi. Svarīgi - nenodarīt sāpes sev un saviem mīļākajiem, tuvākajiem,” viņš stāsta.

Austris no savas pieredzes saka, ka, viņaprāt, arī ģimenes ārstiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība iespējamiem slimības simptomiem. Vienlaikus viņš aicina: lūdzu, nespēlējiet loteriju un ievērojiet nosacījumus. Tie var jums pašam un jums dārgajiem būt izšķiroši svarīgi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas