Iedzīvotāja sašutusi par sejas masku "nepareizu" nēsāšanu

tautaruna.lv 29.novembris 2020, 13:11
 
F64
Šobrīd valstī izsludināto Covid-19 izplatības ierobežojumu dēļ bez sejas maskas ieiet kādā veikalā vai citā sabiedriskā iestādē nemaz nedrīkst. Un lielākā daļa arī ievēro šo prasību, taču – ir arī pa kādam grēkāzim, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

"Iegāju tirdzniecības centrā “Alfa” un pārliecinājos, ka vismaz trešā daļa no apmeklētājiem un pašiem darbiniekiem, lietojot sejas masku, neaizsedz degunu. Jā, mute ciet, bet - deguns vaļā! Skaidrs, ka tā vieglāk elpot.

Sajutos kā muļķe! Varbūt nav maska jāliek uz deguna un no vīrusa apkārtējos var pasargāt arī šādi? Kā ir ptiesībā?" jautā iedzīvotāja.

Vai tiešām degunu drīkst nepiesegt, to izskaidroja Paula Stradiņa slimnīcā.

"Jā, diemžēl tā ir liela sāpe, ko mēs [slimnīca] pamanām, eksperti pamana, iedzīvotāji pamana. Ļoti daudzi iedzīvotāji vēl joprojām, labu gribēdami, maska ir, bet maska tiek nēsāta pilnīgi nepareizi. Maskai pilnībā jānosedz gan mute, gan deguns. Tad mēs varam runāt par drošību. Deguns iekšā, mute iekšā [zem maskas]. Un tas ir pareizais maskas lietošanas veids, ja mēs runājam par jebkuru masku, vai tā būtu auduma maska, vai medicīniskā. Tikai un vienīgi tādā veidā mēs varam censties, lai pasargātu sevi un apkārtējos, " skaidroja Janita Veinberga, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve.

Slimnīcas pārstāve arī atgādina cilvēka elementāro anatomiju, proti, elpceļu uzbūvi. Rīklē krustojas gan elpošanas, gan barības ceļi. “Ir cilvēkiem vieta, kur deguns ar muti satiekas. Ja mums no maskas ir laukā deguns vai mute, tātad ir jārēķinās, ka pa vienu vai otru elpošanas ceļu infekcija var iekļūt mūsu organismā. Pavisam elementāra lieta!”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas