Pētījums atklāj, ka katrs piektais pozitīvais Covid-19 antivielu tests var būt kļūdains

tautaruna.lv 12.novembris 2020, 15:32
 
AFP/Scanpix/Leta
Zinātnieki no Lielbritānijas testēja asins paraugus no 2847 darbiniekiem, izmantojot ātros koronavīrusa antivielu testus, raksta "The Mirror".

Šo testu, kuros ar dūriena pirkstā palīdzību tiek paņemti asins paraugi, precizitāte varētu būt daudz mazāka, nekā iepriekš tika apgalvots, pausts pētījumā.

Publicētie pētījuma rezultāti parāda, ka, ja 10% no testētajiem iepriekš būtu bijuši inficēti ar jauno koronavīrusu, aptuveni katrs piektais pozitīvais testa rezultāts būtu kļūdains. Pētnieki apgalvo, ka šie secinājumi ir pretrunā ar iepriekš veiktajiem pētījumiem, kuros secināts, ka šie testi neuzrāda nepatiesi pozitīvus rezultātus.

Zinātnieki Lielbritānijā šī gada jūnijā testēja 2847 darbiniekus - veselības aprūpes darbiniekus, ugunsdzēsējus un policistus. 268 no testētajiem darbiniekiem iepriekš bija saņēmuši pozitīvus Covid-19 testus, kamēr par pārējiem 2579 nebija zināms, vai tie ir bijuši inficēti.

Zinātnieki novērtēja, ka tests spēja pareizi identificēt 92,5% gadījumu starp cilvēkiem, par kuriem bija zināms, ka viņi ir bijuši inficēti ar jauno koronavīrusu, taču starp cilvēkiem, par kuru iepriekšējo inficēšanās statusu nebija nekas zināms, tests bija daudz neprecīzāks (84,7%).

Speciālisti gan norāda, ka, iespējams, atšķirība skaidrojama ar to, ka tests ir daudz jutīgāks, ja antivielu daudzums organismā ir augstāks, taču atzīmē, ka tieši 84.7% ir, iespējams, daudz reālistiskāks šo testu jutīguma koeficients.

Viņi norāda, ka vienā no pieciem pozitīviem antivielu testa rezultātiem, viens būs kļūdains.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:55

Jaunākās diskusijas