No Covid-19 mirušā Tjarves sieva: Ja esi nonācis līdz ventilatoram, tas ir vienvirziena ceļš

Anete Ošleja 12.novembris 2020, 12:00
 
f64.lv, Dāvis Ūlands
Šī gada aprīlī no Covid-19 mūžībā aizgāja Latvijas Universitātes pasniedzējs Rolands Tjarve. Kā Latvijas Televīzijas veidotajā dokumentālajā filmā atzīst viņa sieva, tad ja slimnieks tiek pievienots pie elpošanas ventilatora, tas nozīmē to, ka viss jau ir izlemts.

Žurnāliste Nellija Ločmele, Rolanda Tjarvers sieva, inficēšanos ar Covid-19 salīdzina ar loteriju. "Tā ir tiešām loterija, neviens nevar būt drošs, ka tieši viņam nebūs tā smagā slimības gaita, kamēr tas nav sācies."

Brīdī, kad viņi uzzinājā, ka Rolands ir inficējies ar Covid-19, pagāja tikai četras dienas un viņš tika ievietots slimnīcā. 24 stundu laikā viņa slimības gaita ļoti pasliktinājās. "Burtiski 24 stundu laikā viņš no pacienta par ko reanimatalogi saka, ka šis nav jāliek intensīvā, viņš bija jāliek pie ventilatora, jo viņš vairs nespēja elpot."

Sākotnēji, kad viņa uzzināja, ka Rolands ir pievienots pie elpošanas ventilatoriem, viņa domāja, ka tas ir ļoti labi. Viņam tiks palīdzēts, taču divu nedēļu laikā, kamēr viņš bija pieslēgts šim aparātam, Nellija saprata, ka tas ir bezcerīgi.

Kā Nellija atzīst, tad sākotnēji, kad tika runāts vai visiem saslimušajiem pietiks elpošanas ventilatori, tas likās kā glābiņš. Tomēr caur vīra pieredzi viņa saprota, ka tā nav.

"Ja tu esi nonācis līdz ventilatoram, tas lielā mērā ir vienvirziena ceļš."

Tas ir tas brīdis, kad organisms vairs saviem spēkiem nespēj cīnīties ar vīrusu. Viņa uzsver, ka tie visi, kas satraucas par to vai slimniekiem pietiks ventilatori, tas lielākoties nav risinājums. Laiks kamēr cilvēks ir pieslēgts pie mākslīgās elpošanas aparāta, tikai atliek nāves brīdi.

Viņa atzīst, ka tajā laikā, kad Ronalds atradās slimnīcā, valdīja ļoti liela bezspēcības sajūta. Atlika vienīgi cerēt, ka viss būs labi, jo neko nevar ietekmēt. Tajā brīdī ir jācenšas lieki netērēt enerģiju jautājumiem uz kuriem atbildes nevar iegūt, piemēram, kāpēc tas notika, kāpēc tieši ar viņu.

Rolands esot bijis sociāli aktīvs cilvēks, viņš strādāja augstskolā, kur ikdienā satika ļoti daudz cilvēkus. Tieši augstskola bija tā vieta, kur viņš inficējās. Viņa atzīst, ka no šīs slimības vesels cilvēks pāris nedēļu laikā var nomirt. Tā atgadījās ar viņas vīru. Šis gads viņu dzīvē ir bijis viens no veselīgākajiem. Viņus nevarēja asociēt ar Covid-19 riska grupu, kurus var skart šī infekcija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:51

Jaunākās diskusijas