Mediķis atklāj, kāda ir dominējošā "smago Covid-19 pacientu" grupa Latvijā

Anete Ošleja 10.novembris 2020, 12:09
 
f64.lv, Kaspars Krafts
Slimnīcu stacionāros pašlaik ārstējas 313 Covid-19 pacienti. RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba atzīst, ka smaga slimības forma visbiežāk ir novērojama vīriešiem, ziņo Latvijas Televīzijas dokumentālā filma "Covid-19 pozitīvs".

RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs min, ka šobrīd vissmagāk skartie pacienti dominējoši lokalizējās Rīgas Austrumu slimnīcas infektoloģijas centrā reanimācijā.

"Tie ir pārsvarā jauni vīrieši, 45, 55 gadus veci, kuriem nopietnas pataloģijas līdz saslimšanai ar covid infekciju nebija," tā atzīst Šuba.

Viņš min, ka pagaidām ir pagājis pārāk īss laika posms kopš mēs sadzīvojam ar vīrusu. Līdz ar to vēl nav skaidrs pamatojums, kāpēc tieši šāda cilvēku grupa vissmagāk pārslimo Covid-19.

Riska faktori iespējamai saslimšanai ir liekais svars, paaugstināts asisnspiediens. Arī dažādu medikamentu lietošana, kas nomāc imunitāti var radīt riskus.

Par būtisku lietu viņš atzīst, ka svarīga ir Covid-19 ārstēšanas metode un organisma spēja cīnīties ar vīrusu. Ja pacienta ir maz blakus saslimšanas, tad arī cerība atveseļoties ir augstāka.

Svarīgi ir saprast cik smaga ir slimības gaita. Ja vīrusu izdodas izdodas stabilizēt ar mazāk agresīvām metodēm, tad arī iespēja atveseļoties ir lielāka.

"Ja tā situācija nonāk tik tālu, ka mums ir jāizmanto viss intensīvais terapijas resurss, ar agresīvām metodēm, skaidrs ir tas, ka tā situācija jau ir izmisīga." Šuba pauž, ka šādos gadījumos pacienta nāves risks ir augsts.

RAKUS mediķis atzīst, ka šim vīrusam ir iezīmējas sava raksturīgā gaita. Pacientiem, kuriem saslimšana ir smagā formā, sarežģījumi jau rodas inficēšanās pirmās nedēļas beigās vai otrajā nedēļā. Sākotnēji var šķist, ka nekādu īpašu pazīmju va nebūt, taču tas var būt maldinoši. Laikam ejot, situācija var pasliktināties un var būt dažādi sarežģījumi, kas var izraisīt nāvi.

Kā jau tika vēstīts, ka kopumā 9. novembrī tika stacionēts lielākais vienā diennaktī saslimušo skaits, kopumā 52 personas. Pašlaik slimīcu stacionāros ārstējas 313 cilvēki, 12 no tiem ir smaga slimības gaita. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 589 Covid-19 pacienti, no kuriem divi izrakstīti pagājušās diennakts laikā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:28

Jaunākās diskusijas