Dabas vērotājs atklāj, ko Mārtiņdiena vēsta par gaidāmo ziemu

Baiba Puriņa 10.novembris 2020, 10:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Dabas vērotājs Vilis Bukšs savā blogā atklājis, kā Mārtiņos iespējams pēc dabas zīmēm noteikt, kāda būs gaidāmā ziema.

Bukšs norāda, ka šogad nedēļā pirms Mārtiņiem lielākoties bija mākoņains un rudenīgi silts laiks, kad brīžiem rasināja lietutiņš un bijusi migla, kas liecinot, ka ziema būšo "ne šāda, ne tāda".

"Tādās reizēs tas jau ir tradicionāli, ka līdz pat Niklāvam (6. decembris) īstu ziemu nav ko gaidīt. Arī pirms Mārtiņiem kautas cūkas liesa rāda, ka ziema, līdzīgi kā iepriekšējos gados, vairāk mīksta nekā cieta..." norāda dabas vērotājs.

Bukšs arī atklāj, kā agrāk ticējumi par laikapstākļiem ap Mārtiņiem ir realizējušies dzīvē. Piemēram, 1988. gada 10. novembrī daudzviet bijis sniegs un sals līdz -10 grādiem pēc Celsija un ticējums vēsta, ja Mārtiņos jumti sniegā, būs gara ziema. Šoreiz tas neattaisnojās, jo 1989. gada ziema bija silta, īsa un jau februārī daudzviet bija pavasarim raksturīgi laika apstākļi, norāda dabas zīmju pazinējs.

Savukārt 2009. gada 10. novembris bija silts, miglains un pirms tam uzkritušais sniedziņš strauji kusa. Ticējums vēsta, ja Mārtiņi silti un miglaini, būs silta un īsa ziema, arī šoreiz neattaisnojās."Tam sekoja stipra, sniegaina un gara 2009. - 2010. gada ziema. Tāpat tas bija 2010. gada Mārtiņos. Vēlāk sekoja agra un gara ziema. Personīgi mani Mārtiņš vairākkārt maldinājis un vienmēr izrādījies gudrāks..." atklāts ir Bukšs.

Jau vēstīts, ka sinoptiķu prognozes nosaka, ka tuvākajos mēnešos gaisa temperatūra Latvijā caurmērā būs virs klimatiskās normas, taču ciklonu aktivitāte prognozēta mazāka nekā pagājušajā ziemā, tādēļ bieži gaidāms mierīgs laiks, savukārt aukstuma periodos vietām iespējama stipra snigšana.

Vidējā gaisa temperatūra Baltijas reģionā un Austrumeiropā gaidāma zemāka nekā pagājušajā ziemā, taču tā joprojām būs virs normas, prognozē "AccuWeather". Šoziem gaidāmi aukstuma viļņi un periodisks sniegs, kā arī lielāks sniegputeņu risks, lai gan 2020.-2021.gada ziema Ziemeļeiropā nebūs tik vējaina kā iepriekšējā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas