Rozentāle: Latvija saņēmusi zāles Covid-19 ārstēšanai

tautaruna.lv 4.novembris 2020, 10:00
 
F64, Andrius Ufartas
Vakar TV24 raidījumā Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle pastāstīja, ka Latvija nupat saņēmusi vīrusa preperātu pret Covid-19.

Baiba Rozentāle stāsta, ka Latvija nupat saņēmusi pret Covid-19 vīrusa preperātu, kura ķīmiskais nosaukums ir remdesivīrs.

Ārste uzskata, ka šajā īsajā brīdī tas ir milzīgs progress.

Šo zāļu testēšana veikta arī Latvijā, un ārste apgalvo, ka rezultāti bijuši labi. Iepirkums gan neesot Latvijas, bet gan veikts Eiropas Komisijas centralizētā konkursa rezultātā. Arī Latvija Nacionālā veselības dienesta personā ir šādu līgumu noslēgusi.

Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle: "Zāles pret Covid-19 ir atrastas. Un vakcīna nekad neārstēs."

Piegādes plānots veikt pēc stingra grafika. Esam saņēmuši oktobra daļu, nākamā gaidāma tikai novembrī.

Tikmēr, kā vēstīts iepriekš, Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA) patlaban ir iesniegti divi pieteikumi vakcīnas pret Covid-19 apstiprināšanai Eiropas Savienībā (ES), informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Dita Okmane.

Viņa skaidroja, ka šie pieteikumi tiek vērtēti paātrinātā reģistrēšanas procedūrā, ņemot vērā koronavīrusa izraisītās infekcijas slimības Covid-19 straujo izplatību.

Tāpat EZA arī jau ir sniegusi farmācijas uzņēmumiem vairākus desmitus zinātnisko padomu un konsultāciju par vakcīnu izstrādi, lai palīdzētu izstrādāt piemērotāko zāļu klīniskās izpētes plānu.

Pašlaik ES nav apstiprināta jeb reģistrēta neviena vakcīna, kas pasargātu no saslimšanas ar Covid-19.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:13

Jaunākās diskusijas