Rakstniece sašutusi par savu honorāru, salīdzinot ar Saeimas deputātu algām

tautaruna.lv, Anete Ošleja 29.oktobris 2020, 14:00
 
Ekrānuzņēmums no Twitter
Rakstniece, dzejniece un tulkotāja Jana Egle dalās ar savu sašutumu par radošo profesiju pārstāvju atalgojumu.

Rakstniece saviem Twitter sekotājiem ir atzinusi, cik nesamērīgas algas ir Latvijā. Egle salīdzina savu algu ar to, ko saņem Saeimas deputāti.

Kā viņa raksta, tad alga par bērnu grāmatas tulkošanu ir krietni mazāka nekā Saeimas deputāta viena mēneša alga.

“Honorārs par 2 gadus rakstītu grāmatu mazāks par vienu Saeimas deputāta mēnešalgu.”

Tulkotāja atzina, ka, ja vēlēsies turpmāk nodarboties ar tulkošanu, tad pašai nāksies par to piemaksāt.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Šāda atziņa sacēla vērtu sabiedrībā, rakstnieces ierakstu steidz komentēt vairāki cilvēki. Komentētāju vidū valda vairāki pieņēmumi, kāpēc samaksa ir tik maza.

Kāds komentētājs pieņem, ka ir šāda situācija, jo pārāk maz tiek lasīta oriģinālliteratūra. “Kāpēc honorāri ir tik niecīgi? Vai iemesls ir, ka oriģinālliteratūru pārāk maz pērk, vai arī liela proporcija aiziet izdevējam?”

Savukārt citi uzskata, ka ir šāda situācija, jo nav pieprasījums pēc radošiem darbiem vai pelna tikai izdevējs.

Diskusijā ir iesaistījusies arī dzejniece Liāna Langa Bokša. Viņa uzskata, ka šī situācija ir kā apburtais loks. “Apburtais loks - ja neviens netulkos, neizdos, nepirks - LV grāmatniecība nomirs dabīgā nāvē. Iesaistīto cilvēku darbs lielā mērā ir pasionārs un valsts to nevis novērtē, bet tieši otrādi - noniecina! Reiram neinteresē, ir kāda grāmata latviski, vai nav. Bagāts LV ir 1 izdevējs.”

Kā jau tika vēstīts 2021.gadā alternatīvo nodokļu režīmu dalībniekiem ar ienākumiem zem minimālās algas jeb mazākiem par 500 eiro būs jāvēršas sociālajā dienestā. Autoratlīdzību saņēmējiem, pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kuru ienākumi nesasniegs minimālās algas apmēru, būs jāvēršas sociālajā dienestā, lai varētu neveikt pilnu minimālo iemaksu. Sociālajā dienestā šie cilvēki varētu saņemt individuālu atbalstu un viņiem arī varētu būt nepieciešams piedalīties kādos līdzdarbības pasākumos, lai sociālais dienests reizi ceturksnī sniegtu izziņu, ka par konkrētajiem cilvēkiem minimālās sociālās iemaksas netiktu aprēķinātas no pilnas minimālās algas apmērā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:51

Jaunākās diskusijas