Latviešu zinātnieks: Mūsu Covid-19 vakcīna jau tiek ražota Vācijā

Viktorija Gabrjuna 29.oktobris 2020, 17:30
 
Oksana Džadana/F64
Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadītājs Jānis Kloviņš, ka Covid-19 vakcīnas izstrādē Latvijas zinātniekus uzrunāja Šveices kompānija, ar kuru jau iepriekš bijusi laba sadarbība, vēstīts Gundegas Gaujas materiālā "Draugos ar vīrusiem un baktērijām" izdevumā "Ieva".
Kā skaidro Kloviņš, Šveices kompānija Latvijas zinātniekus uzrunāja, bet no viņiem nāca piedāvātie risinājumi - kā tad vispār veidot šo vakcīnu.

"Varu pateikt, ka mūsu vakcīna jau pašlaik tiek ražota Heidelbergā, Vācijā, - ja viss labi aizies, gada beigās varēs uzsākt klīniskos pētījumus," pauda zinātnieks.

Viņš uzsver, ka zinātnieki labaratorijā radīja vakcīnu, ko var testēt uz dzīvniekiem, bet nekad šādu vakcīnu nevar sākt izmēģināt uz cilvēkiem.

Ir jāpārbauda, vai to, ko zinātnieki radījuši labaratorijā, var saražot arī kontrolētos apstākļos lielākos daudzumos - lai būtu gan drošība, gan atkārtojamība.

Kloviņš piebilst, ka darbs pie vakcīnas Latvijā notiek bez paša reālā vīrusa - tā tipa vakcīnas, pie kurām strādā Latvijā, ir mākslīgi veidotas, līdz ar to tās ir daudz drošākas nekā novājinātās vīrusu vakcīnas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:50

Jaunākās diskusijas