Iespējams, eiropieši uz ziemas laiku pārgājuši pēdējo reizi

Lelde Veinberga 27.oktobris 2020, 18:17
 
Pixabay
Pagājušajā nedēļas nogalē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pārgāja uz ziemas laiku, pagriežot pulksteņu rādītājus par vienu stundu atpakaļ. Iespējams, ka šī ir pēdējā reize, kad ES pāriet uz ziemas laiku, vēsta "Deutsche Welle".

ES ir nolēmusi izbeigt pulksteņa griešanu 2021. gadā, taču konkrēts plāns, kas tiks darīts tālāk un kā to ieviesīs dalībvalstis, vēl nav atklāts.

Pēdējos gados diskusijas par pulksteņu griešanu pārtraukšanu kļuvušas aizvien plašākas. Kritiķi saka, ka pulksteņa maiņa izjauc bioritmus gan cilvēkiem, gan mājlopiem, izraisot veselības problēmas.
2018.gadā Eiropā aktualizējās jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību. Tāpēc Eiropas Komisija (EK) veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, kurā lielākā daļa iedzīvotāju pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama.
2018.gada 12.septembrī EK iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo laika maiņu visā ES teritorijā. Tomēr, tā kā dalībvalstīm bija nepieciešams papildu laiks nacionālajām konsultācijām un savu iedzīvotāju vēlmju apzināšanai, ES līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā nav vēl panākts.
Latvijas valdība lēmusi, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas.

Līdz ar Eiropu mēs vairākas desmitgades divreiz gadā pagriežam laiku - rudenī, lai no rīta iegūtu stundu dienasgaismas, bet pavasarī, lai vasaras vakari būtu gaišāki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas