Inficētais latviešu žurnālists: Covid-19 ir skola

tautaruna.lv 28.oktobris 2020, 9:20
 
Raitis Plauks/F64
Ar jauno koronavīrusu inficētais žurnālists Guntars Meluškāns, publicējot sociālajā tīklā Facebook savas slimības dienassgrāmatu, situāciju ar Covid-19 viņš salīdzina ar skolu.
"Arī covid ir skola. Dažiem - izdzīvošanas, bet sabiedrībai kopumā tā ir iespēja koncentrētā formā apgūt prasmi dzīvot un sadzīvot jaunos apstākļos.
Pieņemu, ka daļa no tiem, kas vēl pirms nedēļas savus sekotājus aicināja nebūt aitām un noraut maskas, šobrīd nožēlo šo pirmsvēlēšanu taktiku. Pārslogotās slimnīcas un pieaugošais sabiedrības satraukums vēl nesenos varoņus ātri vien padarīs par izraidītajiem. Tā arī ir daļa no skolas - ja tu centies būvēt savu popularitāti uz kopējās nelaimes rēķina, agri vai vēlu, pūlis tevi pacels uz rokām, lai izmestu mēslainē. Cilvēks tā ir iekārtots - ja ir problēma, nepieciešams vainīgais. Vienai lielai daļai tā tradicionāli ir valdība un, ja esi pietiekami nekaunīgs un puslīdz meistarīgs manipulētājs, uz šī viļņa var itin viegli pacelties pašā virsotnē. Problēma ir tajā, ka viena neveikla kustība var beigties ar pilnu muti ūdens un neseno aplausu vietā jāklausās bijušo fanu izsmieklā," raksa Meluškāns.
Viņš uzsver, ka viena no vissvarīgākajām mācībām, kas cilvēkiem jāapgūst ir solidaritāte.
"Prasme kopējo interešu vārdā, uzkāpt uz rīkles savai dziesmai. Turklāt, runa šajā gadījumā ir ne tikai par kaut kādām fiziskajām neērtībām, bet spēju pieņemt, ka ir situācijas, kurās tavam viedoklim nav nozīmes. Līdzīgi kā karā (kā es to iedomājos) - ir komandieris, kurš dod pavēli un neatkarīgi no tā vai tev tā patīk un, ko tu domā par viņa prāta vai citām spējām, tu paklausi. Tāpēc, ka tas ir vienīgais veids kā izdzīvot. Ikviens, kurš apšauba pavēli, pakļauj briesmām visus citus. Starp citu, tāpēc man nepatīk militārisms, jo tas neparedz šaubīšanos. Šaubas ir domāšanas stūrakmens, bet ar vienu atkāpi - ja aiz loga ir normāla ikdiena, nevis karš vai pandēmija. Tagad ir jāpilda pavēles.
Tas gan paredz vēl kādu, manuprāt, būtisku aspektu - kontroli. Brīžiem liekas, ka cīņa ar pandēmiju ir tikai veselības nozares uzdevums, bet pārējie kolēģi valdībā un valsts struktūrās to vai nu vēro no malas, vai piedalās ar komentāriem no sērijas - kas jūs labāk nevarat? Rezultātā cilvēkos, kas pavēles pilda, pieaug vilšanās sajūta - kāpēc gan mums ir jāvelk tās sasodītās maskas, lai pasargātu tos, kuri noteikumus ignorē? Kāpēc mums nepalīdz neviena no policijām, kāpēc veikalos un citās publiskās vietās šos noteikumus uzdrošinās ignorēt ne tikai apmeklētāji, bet arī personāls?
Varbūt, tāpēc, ka vēl neviens par noteikumu neizpildi vēl nav aizvērts?
Ticiet man, visas publiskās iestādes viens un divi tiktu galā ar masku nevalkātājiem, ja pretējā gadījumā viņus bizness tiktu kaut uz pāris dienām iesaldēts," raksta žurnālists.
Runājot par savu un ģimenes (kas arī ir inficēta ar Covid-19) veselības stāvokli, viņš raksta, ka vairāku dienu laikā kopš iepriekšējā dienasgrāmatas ieraksta nekādas būtiskas (redzamas) pārmaiņas veselībā nav notikušas.
" Mazliet uztrauc vecākā meita, kurai ir neliels klepus, galvassāpes un temperatūra. Nekā tāda, kas traucētu spēlēt Minecraft, bet zinot kāds lienošs draņķis ir tas, kas mūsos ieperinājies, viņai biežāk nekā citiem es uzdodu jautājumu - kā jūties? Minimāla paaugstināta temperatūra ir arī man, visiem novērojams ātrs enerģijas izsīkums, bet kopumā - parasta no fiziskās ārpasaules atslēgtas ģimenes ikdiena," raksta Meluškāns.

Jau iepriekš esam rakstījuši, kā sabiedrībā pazīstami cilvēki, žurnālisti un citi, kuri Latvijā slimo ar jauno koronavīrusu, dalās ar saviem stāstiem sociālajos tīklos, kā arī aicina sabiedrību ievērot noteikumus par distancēšanos, sejas masku izmantošanu publiskās vietās.

Iepriekš jau minētais žurnālists Guntars Meluškāns vērsa uzmanību visiem skeptiķiem, ka, ja iepriekš kā argumentu, ka vīruss nepastāv, viņi pauda to, ka nepazīst nevienu inficēto, tad tagad viņi šādu ieganstu nevarēs izmantot - žurnālists inficējies ar Covid-19.

Savukārt, bloga mugursoma.lv autore izveidojusi savu "Covid-19 dienasgrāmatu", kurā apraksta savas sajūtas, slimojot ar Covid-19. "Visinteresantākos brīžus atkal sagādā garšas un smaržas receptori. Vakar vakarā, nedaudz vairāk kā diennakti pēc ožas pazušanas, pēkšņi ne tikai redzu, bet arī sajūtu - uz plīts cepas kartupeļi! Uzreiz metos ostīt citronu - jā, ne pārāk izteikta, bet smarža ir sajūtama. Savukārt šorīt, stiprinoties ar ķiplokmaizēm, to izteikto smaržu nejutu vispār. Arī garšas “spēlējas” - saldā garša nepazuda vispār, bet skābā joprojām ir ļoti vājā līmenī," Covid-19 simptomus apraksta blogere Zane Eniņa.

Bet dziedātājs Lauris Reiniks visai skarbi vērsies pret tiem, kuri atsakās sabiedriskās vietās nēsāt sejas maskas: "Tiem, kas uztraucas, ka masku valkāšana apdraudēs viņu smadzeņu darbību, jāsaka, ka jums vairs nav ko zaudēt un uztraukties. Tas vilciens jau ir aizgājis bez maskas."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas