Bukšs atklāj, ar ko īpašs ir 28. oktobris

tautaruna.lv 28.oktobris 2020, 10:30
 
Kaspars Krafts/F64
Kā savā blogā "Mans Laiks" norāda dabas pētnieks Vilis Bukšs, šodien tiek svinēts Simjūdis, kas pēdējā Veļu laika diena.

Kā atklāj dabas pētnieks, ticējums vēsta - ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Bukšs atklāj, ka šajā dienā cilvēki aicināja un mieloja veļus, taču dzīvie cits pie cita neciemojās. "Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Šajā dienā ēdienu nevāra. Saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši," atklāj Bukšs.

Jau vēstīts, ka Bukšs prognozēja, ka oktobra beigās būs nelieli nokrišņi un dienas laikā mērens rudens siltums, ap plus 10, 12 grādi. Naktīs debesīm skaidrojoties - dažviet neliela salna.

Tāpat abas vērotājs jau vēstīja, ka kopumā oktobris rādās būt siltāks par vidējo un ar nokrišņiem tuvu normai. Vērojot zīmes dabā, tad rudens būs garš, pārsvarā sauss un siltāks kā parasti.

Ziema būšot vēla, kopumā bez liela sala, bet aukstāka un sniegaināka, nekā 2019./2020. gada ziema.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas