Atrodoties pašizolācijā, nepienākas darba nespējas lapas

tautaruna.lv 26.oktobris 2020, 14:06
 
f64.lv, Vladislavs Proškins
Strauji izplatoties Covid-19 vīrusam Latvijā veselības ministre Ilze Viņķele rosina domāt par to, ka būtu nepieciešams sniegt atbalstu uzņēmējiem, kompensējot darbinieku darba nespējas lapas jau no pirmās dienas.

Ilze Viņķeļe vērš uzmanību uz to, ka būtu nepieciešams ieviest šādas izmaiņas, lai samazinātu to darbinieku skaitu, kas dodas uz darbu ar kādiem slimības simptomiem. Brīžos, kad darbinieks atnāk uz darbu apslimis, ir iespējams netīši aplipināt arī citus darba kolēģus, kas var būt, sākot no nekaitīgas saaukstēšanās, līdz pat iespējamai koronavīrusa pārnesei.

Veselības ministre ierosina ieviest atbalstu uzņēmējiem, jo tieši darba devējam ir jāapmaksā pirmās darba nespējas dienas. Lai veicinātu sociālo drošību, valstij būtu nepieciešams kompensēt darba nespējas lapu jau no pirmās dienas Covid-19 pandēmijas laikā, tā Ilze Viņķele atzina “Rīta panorāmā”, Latvijas Televīzijā.

Savukārt sociālo mediju lietotāji vērš uzmanību uz pavisam citu samilzušu problēmu, kas saistās ar darba nespējas lapām. Tiem cilvēkiem, kuriem būtu jāatrodas pašizolācijā un viņi nav noteikti kā apslimuša cilvēka kontaktpersona, nav iespējams saņemt apmaksātu darba nespējas lapu, tāda pienāks tikai atzītām kontaktpersonām. Līdz ar to cilvēkiem, kuriem būtu jāatrodas pašizolācijā un kuriem nav slimības simptomi, ir jādodas veikt Covid-19 tests, kas pašlaik garo rindu dēļ, nenoris tik ātri vai arī jāgaida, kad kāds no tuvumā esošajiem cilvēkiem tiek atzīst par saslimušu, jo tieši tad var iegūt kontaktpersonas statusu, kā arī apmaksātu slimības lapu.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Līdz ar to daudziem cilvēkiem, kuriem būtu jāatrodas pašizolācijā, izvēlas to nedarīt un turpina doties uz darbu vai citās savās ikdienas gaitās.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija, tad tikai ar dažiem izņēmuma gadījumiem, cilvēkiem ir, iespējams, atrodoties pašizolācijā saņemt apmaksātu slimības lapu. Šāda darba nespējas lapa pienākas tikai tiem cilvēkiem, kurus SPKC epidemiologs ir noteicis kā kontaktpersonu un ir nepieciešams ievērot izolāciju, slima bērna kopšanas laikā, ja epidemiologs ir bērnu noteicis kā kontaktpersonu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:12

Jaunākās diskusijas