Vīrietis Talsos stāsta par māsas un tēva zaudējumu koronavīrusa dēļ

tautaruna.lv 22.oktobris 2020, 11:30
 
Kaspars Krafts/F64
Kā zināms, pagājušonedēļ Covid-19 infekcija Latvijā paņēma divus vienas ģimenes locekļus - Lieni un viņas tēvu. Lienes brālis Kalvis intervijā medijam "IR" piekrita pastāstīt par ģimenes traģisko zaudējumu.

Viņš medijam "IR" piekrita pastāstīt par ģimenes traģisko zaudējumu, lai visu sabiedrību brīdinātu par bīstamo vīrusu.

"Gribu, lai cilvēki atver acis, ka situācija ir nopietna. Vienā nedēļā esam zaudējuši divus ģimenes locekļus — pirmdienā aizgāja tēvs un piektdienā māsa."

Abu nāves iemesls ir Covid-19, bet slimības gaita un iepriekšējais veselības stāvoklis krasi atšķirīgs.

Liene saslima septembra beigās, un epidemioloģiskajā izmeklēšanā viņas inficēšanās avots ir noteikts — tas noticis darbā.

«Viņa atnāca no darba mājās un nejutās labi. Bija temperatūra,» par Lienes slimības sākumu stāsta Kalvis. Viņi sazvanījušies, jo turpat Talsos katrs mīt dažādās pilsētas malās — brālis nodibinājis ģimeni, māsai savs dzīvoklis, vecākiem arī. Liene sazinājusies ar ģimenes ārsti, kas ieteikusi zāles un veseļošanos mājās. Covid-19 testu uztaisījusi, jo darbā kādam jau bijis slims tuvinieks. Arī pēc šīs diagnozes noteikšanas Liene pēc ārsta ieteikuma palika mājās, taču slimība progresēja. «Viņa stāstīja, ka ir slikti — reibst galva, ejot uz tualeti, bija jau grūti parunāt.»

4. oktobrī Lieni aizveda uz slimnīcu Ventspilī. Tur konstatēts abpusējs plaušu iekaisums. Pēc pāris dienām jutusies labāk, pa telefonu pat lūgusi brāli sarunāt, lai kāds draugs atved auglīšus, un sākusi domāt, kā tiks mājās. «Bija krietns uzlabojums. Bet tad nāca kritums. Jau Ventspilī viņa gulēja pie skābekļa.»

11. oktobrī Lieni pārveda uz Rīgu, viņas stāvoklis bija ļoti smags — faktiski visas plaušas bija pārņēmis vīrusam tipiskais matstikla bojājums. «Ārsts man vēl sacīja, ka viņi pusi dienas esot cīnījušies, jo Rīga neesot gribējusi ņemt viņu pretī. Es nesaprotu, kāpēc neņēma laikus cilvēku, kuram ir tik smags stāvoklis,» brālis ir neizpratnē. Ventspils slimnīcā Ir precizēja, ka tas saistīts ar pacientes ļoti smago stāvokli — transportēšanai vajadzēja reanimācijas brigādi, bija jāpieslēdz mākslīgā plaušu ventilācija.

Rīgā Lienei bija vissmagākais stāvoklis no Infektoloģijas centra reanimācijā esošajiem Covid-19 pacientiem. Viņas dzīvību ārsti vairs nespēja glābt, plaušu bojājums bija totāls.

Brālis stāsta, ka Liene pirms saslimšanas ar Covid-19 bijusi vesela. «Kā ģimenes loceklis varu pateikt, ka viņai nebija nekādu citu saslimšanu. Jā, vienīgi liekais svars.» Arī sekcijā nekādas blakus kaites neatklāja.

Nākamajā rītā pēc Lienes pārvešanas uz Rīgu ģimene saņēma traģisku ziņu no Ventspils slimnīcas — nomiris tēvs. Imants tur nonāca 7. oktobrī, trešajā dienā pēc slimības sākuma. «Viņam bija ļoti slikti, temperatūra 39 un 40 grādi,» atceras Kalvis. Sākotnēji ātrie atteikušies vest uz slimnīcu. «Prasīja, vai ir elpas trūkums. It kā ne. Tad pakaļ nebrauc.» Taču dēls licis steidzami zvanīt ģimenes ārstam, un tēvs tomēr nogādāts slimnīcā. Covid-19 tests gan bijis negatīvs. Vēlāk taisīts atkārtoti, beigās bijis pozitīvs, jo šī infekcija norādīta kā nāves cēlonis. «Viņam tādu saķeršanos ar vīrusu nevajadzēja vispār,» Kalvis saka par tēvu, kuram bijušas hroniskas sirds problēmas, pārciests insults. Taču Imants joprojām bijis darbīgs, decembrī būtu svinējis 70. dzimšanas dienu. «Slimnīcā prasīju, kāpēc tēti neveda uz Rīgu? Tur jau ir vecuma grupas, viņam ir daudzas kaites. Tad cilvēks ir norakstīts,» saka dēls. Viņš pats ar dzīvesbiedri un bērnu ir veseli. Arī mammai nekas nekaiš, kaut arī Covid-19 tests bija pozitīvs.

Tagad ģimene gatavojas bērēm. «Mātei ir jāapglabā savs bērns. Un apglabāšana nav tā vieglākā,» saka Kalvis. Mammas pēdējā vēlēšanās esot aizgājējus godam apģērbt, tāpēc ļoti sāpīgi esot pieņemt, ka Covid-19 inficētie ir jāgulda zārkā īpašos aizsargmaisos.

Iepriekš, vēstot par šo gadījumu, tika ziņts, ka kāds ģimenes tuvinieks, kas vēlējās palikt anonīms, ir neizpratnē par ārstniecības procesu, vēstīja "TV3 Ziņas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas