FOTO: Latvieši radījuši sejas maskas no bērza tāss

Agate Grebže 19.oktobris 2020, 12:30
 
F64, Anita Vaivode
Tā kā sejas aizsargmaskas šobrīd ir obligāta prasība publiskās vietās, tad arī pieprasījums pēc tām krietni audzis. To izmantojuši arī daudzi vietējie ražotāji. Kamēr daudzi šuj visiem labi zināmās auduma maskas, kāda latviešu kompānija izgatavojusi maskas no bērza tāss.

“Mask of letin” jeb “Letiņmaska” radītās maskas ir unikāls produkts no kritušiem Latvijas bērziem un 100% roku darbs. Atšķirībā no citām maskām, tās ir ilgtspējīgas. Kamēr citas izlietotās maskas sadalīsies vien pēc 450 gadiem, ar šīm kaut vai uzreiz pēc lietošanas var iekurt krāsni.

Arī bērzs nav izvēlēts nejauši. Jau senie latvieši uzskatījuši, ka bērzi piesaista labos garus un pasargā no ļaunā. Šādā veidā maskas veidotāji aicina “ieelpot dabu,” jo tajā tiešām var sajust meža smaržu.

Ekrānšāviņš no facebook.com

Maskas radītāji skaidro: “Bērza tāss labās īpašības - bērzi piesaistot labos garus, tādēļ senie latvieši bērzus stādījuši māju tuvumā. Bērzs daudzās kultūrās simbolizē jaunību un šķīstību, turklāt tam ir pozitīva enerģētika, tāpēc senāk no šī koka darināja šūpuļus. Svētkos, lai piesaistītu un vairotu labklājību, mājas un pagalmus rotāja ar bērzu meijām. Bērza tāss un no tās iegūstamā betulīna unikalitāti atzinuši arī Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta zinātnieki.Betulīnam ir pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriālās īpašības, spēja mazināt holesterīna līmeni asinīs, uzlabot aknu un nieru darbību, kā arī citas īpašības, ko var izmantot cilvēka atveseļošanai. Betulīnam ir liels potenciāls kosmētikas nozarē un ādas slimību ārstēšanā.”

Kaut gan tās nav paredzētas masveida patēriņam, interese esot negaidīti liela. Jāpiebilst, ka šī nav medicīniski reģistrēta maska.

Jau zināms, ka no 7. oktobra Latvijā jālieto sejas maskas sabiedriskajā transportā, bet no 14. oktobra arī citās publiskās vietās. Šādi ierobežojumi pieņemti, strauji palielinoties Covid-19 inficēto skaitam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas