Absurds! Sievietei liegts uzzināt, vai ar viņas māti viss kārtībā

tautaruna.lv 18.oktobris 2020, 14:47
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Rīdzinieces Larisas mamma dzīvo tālu prom no galvaspilsētas. Kad viņas 80 gadus vecā mamma ilgstoši nav atbildējusi uz telefona zvaniem, Larisa bija nobažījusies, vai tik nav notikusi nelaime, taču vinai bija liegts uzzināt, vai ar mati viss kārtībā, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Larisas mamma nebija sazvanāma. Larisa bijusi izmisumā un neziņā. Zvanījusi vairākiem dienestiem.
"Es piezvanīju policijai un ātrajai palīdzībai un uzdevu jautājumu, vai nebija fiksēts kāds nelaimes gadījums, kurā iesaistīta padzīvojusi sieviete konkrētā pilsētā un konkrētā laika posmā? Paskaidroju sava zvana iemeslu. Man atbildēja, nesniedz šādu informāciju saistībā ar personas datu aizsardzību.
Cilvēkam, kas nokļuvis nelaimē un atrodas bezpalīdzīgā stāvoklī, ir liegts tuvinieku atbalsts un liegta terapeitiskā palīdzība, kas, iespējams, nepieciešama dzīvības glābšanai un cilvēks var arī palikt neidentificēts. Līdzīga situācija var izveidoties katram no mums, tāpēc šīs problēmas operatīva risināšana ir svarīga ne tikai man, bet visiem mums. Nesaņemot informāciju, arī tuviniekiem stresa dēļ var rasties veselības problēmas," pauda Larisa.

Larisa uzskata, ka dienesti pārspīlē ar datu aizsardzību, nesniedzot pat vispārīgu informāciju.

Datu aizsardzības inspekcijas vadītāja Jekaterina Macuka informē, ka dienesti rīkojušies saskaņā ar likumu. Personas datus aizsargā ne tikai Personas datu aizsardzības regula, bet arī Pacientu tiesību likums. Telefonsarunā nav iespējams pārliecināties par zvanītāja identitāti un radniecību.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša informē, ka ir legāla iespēja uzzināt informāciju par tuvinieka veselību. Aicina visus atzīmēt portālā www.eveseliba.gov.lv kontaktpersonas, kurām NMPD drīkst sniegt informāciju par mūsu veselību. Kontaktpersonas var būt pat 50 un ne tikai radi vai ģimenes locekļi vien. Ja sarakstā esošā kontaktpersona lūgs informāciju kaut vai telefonsarunā, tad tā tiks sniegta.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas