Dabas vērotājs: ko atvasara vēsta par rudeni un ziemu?

Baiba Puriņa 19.septembris 2020, 10:30
 
Dāvis Ūlands/F64
Jau vēstīts, ka no 14. septembra Latvijā iestājusies atvasara. Kā atklāj dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs, atvasarai patiesībā esot trīs periodi un, neskatoties uz mainīgajiem laikapstākļiem, šī atvasara turpināsies līdz 29. septembrim.

Kā norāda Bukšs, 14. septembrī sākās vidējais jeb īstais Atvasaras laiks un tas turpināsie līdz Miķelim 29. septembrī. "Tas ir laiks, kad debesīs sāk skanēt gājputnu klaigas un vasara aci pret aci satiekas ar rudeni. Ja šajā laikā lido zosis, jāgatavojas agrai ziemai," savā blogā raksta dabas vērotājs.

Viņš norāda, ka, ja laikā līdz 29. septembrim ir daudz zirnekļu tīklu, rudens būs garš un jauks. Tāpat, ja līdz 21. septembrim bezdelīgas vēl nav aizlidojušas, tad sagaidāms silts un mitrs rudens.

Kā norāda Bukšs, parudenim jeb atvasarai ir "trīs meitas". "Jaunākā no meitām sevi pieteica jau 28. augustā. 14. septembrī sākas vidējās Atvasaras meitas laiks un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Vecākajai meitai jāsākas 29. septembrī un tai atvēlēts laiks līdz vecajam Miķelim (12. oktobris)," norāda Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:30

Jaunākās diskusijas