Pirmklasnieka māmiņu šokē mugursomas un tās satura svars

tautaruna.lv 20.septembris 2020, 14:42
 
Rūta Kalmuka/F64
Jaunais mācību gads strauji uzņem apgriezienus, bet tas daudziem arī atklāj dažādas problēmas. Par vienu no tām raksta skolēna māmiņa, kura gan nevēlējās minēt konkrēto skolu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Skolas laiks ir sācies. Ir tikai otrā nedēļa, bet jau pirmie satraukumi par bērnu, kurš šogad uzsāka mācības 1. klasē. Palīdzot salikt somu, sapratu, ka tā ir ļoti smaga, bet iekšā ir visas nepieciešamās lietas, nekā lieka. Izdomāju nosvērt. Izrādās, ka soma ar visām lietām sver vairāk nekā 4 kilogramus. Labprāt uzklausītu gudrākus cilvēkus par šo visu, jo negribu, lai bērnam tiek sabojāta veselība! Kas par to atbild, kādi ir noteikumi?" pauž māmiņa.

“Bez Tabu” devās uz Rīgas 64. vidusskolas sākumskolas filiāli, lai pēc kārtējās mācību dienas sagaidītu zinātkāros audzēkņus un nosvērtu, cik tad smagas ir skolēnu somas.

Apkopojot nelielā eksperimenta rezultātus un izrēķinot vidējo aritmētisko, viena skolēna mugursoma sver aptuveni 4 kilogramus. Vai tas ir maz, vai tomēr - daudz, to skaidro Izglītības un zinātnes ministrijā.

"Skolēniem, kas ir jaunāki par 9 gadiem, tātad, - to skaitā arī pirmklasnieki, somas svaram nevajadzētu pārsniegt no 2,5-3,5 kilogramiem. Un tāpat ir noteikumos sacīts, ka iestādei ir jāveicina tas, lai bērni ikdienā kaut kādas nepieciešamās lietas, kas viņiem katru dienu nav vajadzīgas nest uz mājām, varētu glabāt skolā. Tie ir tie skapīši. Un līdz ar to netiktu pārsniegts somas svars," skaidro Inta Bērziņa, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija