FOTO: Latvijas piekrastē sāk izskalot medūzas

Lelde Veinberga 12.augusts 2020, 19:00
 
Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency
Sinoptiķis Toms Bricis dalījies ar aculiecinieku informāciju par to, ka Latvijas piekrastē manītas izskalotas medūzas.

"Latvijas piekrastē sāk izskalot medūzas, ausainās aurēlijas (Aurelia aurita). Šie kadri uzņemti 12. augustā Ainažos.

Tās nav bīstamas. Medūzas ir izlaidušas olas un gājušas bojā, straumes tās izskalo krastā.

Šīs ir vienas no visizplatītākajām medūzām pasaulē. Sastopamas gandrīz visās jūrās un ir ierastas Baltijas jūras iemītnieces. Parasti augustā tās lielā daudzumā izskalo vairākās vietās Latvijas piekrastē," skaidro laika ziņu vīrs.

Ausainā aurēlija ir apaļa un caurspīdīga, gluži kā maisiņš, kas pildīts ar ūdeni. Vēl retumis var sastapt citu medūzu sugu - Smalktaustekļu cianēju. Tā kādreiz ieraugāma Papes apkaimē.

Masveida aurēliju parādīšanās piekrastē saistīta ar to dzīves ciklu. Pieaugušie dzīvnieki, beiguši vairošanās procesu, pamazām iet bojā, jo pieaugušā stadijā medūza vairs nepārziemo. Un tad nu šādi bojā gājuši vai vēl dzīvi eksemplāri tiek izskaloti piekrastē. Mātītes ūdenī izdēj neapaugļotas olas jeb ikrus, kurus apaugļo tēviņi. Tad no olas attīstās kāpurs, kas nogrimst jūras dibenā un tur pārziemo. Nākamajā pavasarī sākas pārvērtības un attīstība, līdz vasarā izveidojas pieaudzis dzīvnieks. Tad seko vairošanās un dzīves cikls noslēdzas. Vienu gadu krastmalā atrodamo medūzu skaits ir lielāks, citu - mazāks. Tas atkarīgs no valdošo vēju virziena, jūras straumēm, kā arī sugas vairošanās sekmēm. Ja ir daudz medūzu, tad iepriekšējais gads ir bijis sugai labvēlīgs un izaugušas daudz aurēliju, kas piedalās vairošanās procesā un pēc tam iet bojā.

View this post on Instagram

A post shared by Toms Bricis LTV (@toms_bricis_ltv_laika_zinas) on

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas