"Tā tikai izskatās, ka viļņi nav bīstami"; liepājnieks brīdina par viltīgo jūru

Lelde Veinberga 5.augusts 2020, 17:01
 
Anita Vaivode/F64 Photo Agency
Šogad arī vasarā esam piedzīvojušai visai vējainas dienas. Iespaidīgākie skati parasti vērojami jūras piekrastē, kur šalko un pret krastu triecas viļņi. Liepājnieks Aigars aicina cilvēkus uzmanīties no jūras, kad ārā plosās vēja brāzmas, jo tad tā var būt īpaši viltīga.

"Pie mums Liepājā atkal vējo un uz Dienvidu moļa perfekti redzams, kāpēc obligāti un precīzi jāievēro visas pludmales glābēju norādes. Sarkanais karogs netiek pacelts formāli, jo Baltijas jūra šajā laikā īpaši viltīga.

Tā tik šķiet, ka iebrišana līdz viduklim nav bīstama, tā tikai izskatās, ka viļņi nav bīstami.

Pavērojiet viļņus, kas ne tikai traucas uz krastu, kur izšķīst, pēcāk ūdens arī veļas atpakaļ dziļumā. Bet galvenais, labi redzams, ka straumes nes arī sāniski, kas nozīmē, ka "paraušana zem ūdens un aiznešana jūrā" nav folklora baidīšanai. Iemaldīties šādā virpulī ir bīstami bez gala!" brīdina liepājnieks.

Jau vēstīts, ka neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem. Gada siltākie mēneši ir laiks, kad notiek visvairāk nelaimes gadījumu pie un uz ūdens - pērn laika posmā no maija līdz septembrim izglābti 24 cilvēki, kuri bija nonākuši dažādās nelaimēs, izbaudot ūdens priekus, bet traģiski atpūta pie ūdens pērn beidzās 49 cilvēkiem.

Nodarbojoties ar kādu no ūdens sporta veidiem vai vizinoties ar laivu, kuteri vai kādu citu peldlīdzekli, glābšanas vestei ir jābūt uzvilktai, nevis jāatrodas blakus peldlīdzeklī vai krastā, uzsver glābēji.

Glābēji aicina peldēties tikai tad, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi vismaz +18 grādus. Peldēties ieteicams tikai oficiālajās peldvietās.

Glābēji skaidro, ka viens no biežākajiem noslīkšanas iemesliem ir peldēšanās alkohola reibumā, kad cilvēkam ir traucēta apziņa un viņš labprāt uzņemas risku, taču ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas