Sprādziena Beirūtā aculiecinieki stāsta par piedzīvoto

Baiba Puriņa 5.augusts 2020, 14:51
 
Reuters/Scanpix/Leta
Pēc traģiskā sprādziena Beirūtā, kurā bojā gājuši vairāk nekā 100 cilvēki, BBC atklājis vairāku aculiecinieku piedzīvoto.

Aculiecinieks Hadi Nasrallahs stāsta, ka no sākuma redzējis liesmas, taču nebija gaidījis sprādzienu. "Dažas sekundes zaudēju dzirdi, zināju, ka kaut kas nav kārtībā un tad pēkšņi mašīnai sašķīda stikli, arī citām mašīnām, veikaliem, ēkām. Stikli krita no ēkām," raidorganizācijai BBC atklāj aculiecinieks.

Medija reportiere Mareima Taoumi tobrīd Beirūtā strādājusi un sprādzienu sajutusi intervijas laikā.

Lina Sinjaba pastāstīja, ka jutusi sprādziena vilni mājā, kura atrodas piecu minūšu braucienā no ostas. "Mūsu ēka trīcēja, tā bruka, visi logi bija izkrituši," stāsta Sinjaba.

Jau vēstīts, ka Libānas galvaspilsētā Beirūtā otrdien notika divi spēcīgi sprādzieni, kuros dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 cilvēki un aptuveni 4000 ievainoti, bet vēl 100 pazuduši bez vēsts, trešdien paziņojis Libānas Sarkanais Krusts.

Sprādzieni notika ostas rajonā. Otrais sprādziens raidīja debesīs milzīgu oranžu ugunsbumbu, kurai sekoja triecienvilnis, kas izpostīja ostu un ēkas tās apkārtnē, izsitot ēku logus vairāku kilometru attālumā.

Seismologi sprādzienu radīto satricinājumu pielīdzināja 3,3 magnitūdu stiprai zemestrīcei.

Viens no avotiem drošības iestādē vietējiem medijiem paziņojis, ka noliktava aizdegusies metināšanas darbu laikā.

Libānas premjerministrs Hasans Diabs paziņoja, ka ir eksplodējušas 2750 tonnas lauksaimniecības mēslojuma amonija nitrāta, kas sešus gadus glabājās kādā ostas noliktavā, izraisot "katastrofu jebkurā šī vārda nozīmē".

"Šodien notikušais nepaliks bez atbildības. Tie, kas ir atbildīgi par šo katastrofu, samaksās," televīzijā izsakoties par sprādzieniem, otrdien sacīja Diabs.

Arī Libānas prezidents Mišels Auns pavēstījis, ka sprāgušas 2750 tonnas amonija nitrāta, kas nedroši glabātas noliktavā.

Auns sasaucis trešdien valdības ārkārtas sēdi un paziņojis, ka jāizsludina divu nedēļu ārkārtas stāvoklis.

Internetā ievietotās fotogrāfijās bija redzams, ka postījumi nodarīti pat Beirūtas lidostas terminālī deviņus kilometrus no sprādzienu vietas.

Sprādzieni nodarīja postījumus arī ANO miera spēku UNIFIL kuģim, un vairāki to darbinieki tika ievainoti.

Slimnīcas, kas jau bija noslogotas Covid-19 pandēmijas dēļ, tagad tika pārpildītas ar ievainotajiem un Libānas Sarkanais Krusts aicināja nekavējoties ziedot asinis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas