Tukumā atrastas vērtīgas vēstures liecības

tautaruna.lv 12.jūlijs 2020, 20:41
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Vēsturnieki ziņo, ka šajā nedēļā, veicot arheoloģiskos izrakumus pie Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas, atrasti divi neparasti saktu paraugi.

Atrastas divas riņķsaktas - ar reljefa uzrakstu uz loka, gotisks šrifts, ap 15.gs un riņķsakta ar ornamentētu loku, iesists 7 sauļu motīvs, 17.gs. pēdējā trešdaļa.

"7 sauļu saktas fenomenoloģiskam salīdzinājumam izceļams Gdaņskas 1661. gada 20. februāra saules halo fenomens, kas, iespējams, ir slavenākais halo fenomens, un par to joprojām diskutē pētnieku aprindās. To novēroja izcilais astronoms Johannes Hevelius, kurš šo fenomenu aprakstīja grāmatā „Mercurius in Sole visus”. Šo halo fenomenu ar 7 saulēm piemin Gdaņskas Sv. Marijas baznīcas mācītājs savā sprediķī 6. martā, 14 dienas pēc redzētās halo parādības. Sprediķī sīki apskatīts halo fenomens, „par kuru visa pilsēta šajās 14 dienās ir daudz runājusi un joprojām daudz runā, un daudz kas tiks teikts pat tālumā”. Fehlaus raksta, ka parādību „redzēja vairāk nekā tūkstotis acu”. Vai pastāv saistība starp atrastajām saktām no 17.gs. pie Tukuma baznīcas un neparasto Gdaņskas halo parādību 1661. gadā?" spriedelē vēsturnieki.

Par atradumiem ziņo nodibinājums “Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fonds”, kura mērķis ir veicināt kultūrvēsturiskā mantojuma - Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas - atjaunošanu un saglabāšanu.

Jūlija sākumā turpinās arheoloģiskā izpēte pie Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas Dr. hist. Rūdolfa Brūža vadībā. Pielietotā arheoloģiskā metodika un zināšanas arheologiem ļāvušas atklāt daudz nezināmā un būtiski papildina Tukuma novada viduslaiku un agro jauno laiku stāstu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:21

Jaunākās diskusijas