VIDEO: cilvēkus pamatīgi samulsina Siguldā redzētais

Viktorija Gabrjuna 29.jūnijs 2020, 17:30
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Siguldā izveidotā Latvijā pirmā veloiela šovasar pārsteigusi ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī pilsētas viesus, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

"Ja, piemēram, mēs - vietējie iedzīvotāji - šeit katru dienu braukājam, mēs jau zinām, ko tas nozīmē. Bet, ja atbrauc ciemiņš, viņš pēkšņi no Gaujas puses nāk, uzskrien virsū un hop - “ričuks” priekšā uz ceļa. Un tad - “ko tagad darīt?”, “kur es atrodos?”. Cilvēks, loģiski, ierauga šādu apzīmējumu un saprot, ka ne tur atrodas. Te nu ir tas piemērs," stāsta Siguldas iedzīvotājs Jānis.

Jānis uzskata, ka pašvaldība savam eksperimentam esot izvēlējusies nedz atbilstošo laiku, nedz arī vietu. Projektu vajadzējis īstenot uz mazāk noslogotas ielas. Drīz pēc asfalta jauno krāsojumu ieklāšanas arī sociālajos tīklos uzvirmoja viedokļu apmaiņa.

Siguldas novada pašvaldība uzsver, ka šis ir tikai pilotprojekts ar mērķi pilsētā nomierināt satiksmi un samazināt nelaimes gadījumus, kuros iesaistīti gājēji un velobraucēji.

"Tieši tāpēc, ka tas ir pilotprojekts, šie te norobežojumi, kas varbūt citkārt tiktu darīti jau ar tādiem fundamentāliem risinājumiem, teiksim, ar reljefa maiņu un lielāku izbūvi, mēs to šobrīd esam veikuši tieši ar ielas krāsojumu, lai mēs gluži vienkārši varētu izvērtēt, vai tas strādā, vai tas nestrādā. Tajā brīdī, ja mēs, piemēram, saprastu, ka šis ir, atzīsim, jā, nav skaidrs, nav veiksmīgs, cilvēki nelieto, nesaprot, mēs tad skatāmies tālāk - varbūt mums ir jāveic kādi papildus krāsojumi, kaut kas ir jāmaina -, lai mēs varētu būt fleksibli," uzsver

Dace Preisa, Siguldas novada pašvaldības aģentūras “Siguldas Attīstības aģentūra” direktore.
Projekta izstrādātāju SIA “IE.LA inženieri” pārstāvis Viesturs Laurs norāda, ka diskusijas par veloielu Siguldā ilga aptuveni divus gadus. Tobrīd arī radās inovatīvā ideja, kas citur pasaulē gan neesot jaunums. “Veicinot to, ka šajā ielā tiek dota priekšroka mikromobilitātes lietotājiem - velosipēdistiem - pret autotransportu. Un uz to arī tas dizains tika veidots.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:12

Jaunākās diskusijas