Soctīklu lietotāji sašutuši par skulptūru mediķiem Rīgā

Viktorija Gabrjuna 17.jūnijs 2020, 10:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Pateicībā par mediķu pašaizliedzību Rīgā, pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, atklāta sešus metrus augsta skulptūra "Mediķi pasaulei", kuru veidojis tēlnieks Aigars Bikše. Soctīklos gan Bikšes veikums netika novērtēts.

Tēlnieks pavēstīja, ka skulptūra apzināti radīta iespaidīgā izmērā, lai parādītu, ka cilvēki veselības problēmu gadījumā ir kā bērni - atkarīgi no mediķu rūpēm, gādības un zināšanām.

Bikše uzsvēra, tā ir sabiedrības iniciatīva, kuras realizēšanā pēc tēlnieka aicinājuma iesaistījās gandrīz 20 uzņēmumi, dāvinot materiālus, darbarīkus, piešķirot māksliniekam palīgus, telpas, vedot materiālus un pašu skulptūru, kā arī uzstādot to.

Tikmēr mikroblogošanas vietnes Twitter lietotāji neslēpa sašutumu un neizpratni par izstādīto skulptūru.

Tā, piemēram, politiķis Jānis Iesalnieks jautā, vai šī skulptūra ir partijas "Attīstībai/Par", kuras biedrs ir Bikše, kampaņa Rīgas domes vēlēšanām.

Šis patiešām ir īsts profils partijai, kas atbildīga par mediķu algām? Un šī ir viņu kampaņa Rīgas domes vēlēšanām, kā var saprast no ieraksta? Kas ir ģeniālais pīārists, kas viņiem šo ieteicis?

Iesalnieks skaidro, ka problēma nav tajā, ka viņam skulptūra liekas bezgaumīga, bet gan tajā, ka tā tiek atklāta kontekstā ar vēlēšanām.

"Es neko neteiktu, ja vienkārši atklātu skulptūru, lai cik bezgaumīga man tā neliktos. Tā teikt - par gaumi nestrīdas. Bet pasniegt to komplektā ar autora pieteikumu Rīgas domes vēlēšanām - tā jau objektīvi ir politiska bezgaumība," rakstīja Ieslanieks.

Arī politiķis Aldis Gobzems šo skulptūru skata politiskā kontekstā.

"Es atgādināšu, ka "Attīstībai/Par", kuras biedrs izliek šo par godu mediķiem, balsoja pret mediķiem. Arī tajā dienā, kad mediķi bija pie Saeimas. Un, cerams, ka mediķiem nav zelta zivtiņas atmiņa," raksta Gobzems.

Tikmēr žurnālists un komentētājs Bens Latkovskis norāda, ka Bikšes veidotot skulptūru nevar pareizi uztvert bez politiskā konteksta.

"Izcilā latvju tēlnieka Aigara Bikšes pie LMA izstādītais šedevrs nevar tikt pareizi uztverts bez konkrētā politiskā konteksta. Šī 6 metrus augstā skulptūra iecerēta kā vidējā pirksta metafora, ko pie varas esošie un tur nokļūt gribošie parāda ne tikai mediķiem, bet visai tautai," raksta Latkovskis.

Savu ironiju twitter neslēpa arī producents Juris Millers.

Arī citi soctīklu lietotāji neslēpj ironiju par mākslas darbu.

"Aigar, šķiet 1. aprīlis jau ir aiz muguras!?", "Cerams, šito brīnumu pēc tam nebūs jāaizvāc par pašvaldības līdzekļiem" - teikts komentāros Twitter.

Tikmēr kāda Twitter lietotāja piebilst, ka ar šo skulptūru tika mēģināts pievērst uzmanību, un, pēc visa spriežot, tas ir izdevies.

"Tas, ka mēs te cepamies, ir tieši tas, ko "skulptūras" iniciatoriem vajadzēja. Pievērst uzmanību. Izcila vēlēšanu kampaņa," teikts komentārā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:04

Jaunākās diskusijas