Interneta hits - Kubulos graudaugu lauks pārvērties par peldvietu

Rita Lazda 15.jūnijs 2020, 20:30
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency
2017.gada vasarā mediji vēstīja par applūdušajiem laukiem Kurzemē, kur zem ūdens paliku jaunā graudaugu raža. Šķiet, ka arī šogad scenārijs atkārtojas, jo, piemēram, Kubulos daži lauki applūduši tik ļoti, ka tajos pat var peldēties.
"Šodienas sējumu apskate izvērtās mazliet neparasta. Pēc pavasara darbiem vismaz peldēšanas sezonu beidzot atklāju. Pelde graudaugu laukā uzlabo veselību, bet bonusā pāris sirmi mati," piektdien sociālajā tīklā facebook raksta Jānis, kurš arī publicējis video no applūdušās teritorijas.

VIDEO no applūduša lauka skatāms šeit.

Komentāros cilvēki raksta, ka labi, ka saimnieku nepamet optimisms, tomēr redzētais raisa pārdomas par to, cik grūts šis gads varētu būt arī citiem lauksaimniekiem.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis norāda, ka labības lauki nokrišņu dēļ applūduši vien atsevišķās vietās Latgalē, bet kopumā lietus graudkopjiem Latvijā līdz šim nav nodarījis lielu skādi un graudaugi attīstās labi.

"Lauki ir applūduši atsevišķās vietās, kur negaiss un lietavas "trāpīja" vairāk. Tas ir salīdzinoši lokāli," sacīja Balodis, vienlaikus atzīstot, ka Latgales pusē vietām nokrišņi patlaban pārsniedz normu, taču laukaugu aktīvajā augšanas fāzē, kāda ir patlaban, tas nav tik kaitīgi. Sliktāk, ja pārmitrs ir ražas novākšanas laikā.

Līdz ar to izslīkšanas risks draud tikai atsevišķās vietās Latgalē, kur ir reljefaināka zeme, un ieplakās uzkrājas vairāk ūdens. Zemgalē, kur pērn bija ilglaicīgs sausums, mitruma līmenis augsnē tikai sāk atgriezties normas robežās, līdz ar to plūdi nedraud. Arī Kurzemē kopumā nav pārmitrs.

Balodis arī piebilda, ka augi šajā attīstības stadijā ir gana izturīgi, un vietām applūdušie lauki ilgi šādi neturēsies - ūdens, visticamāk, uzsūksies. Vien atsevišķās vietās varētu ciest mazdārziņi un tajos stādītā kartupeļu raža, kā arī lauki atsevišķās ieplakās, kur par daudz lijis. Taču trauksmi esot pāragri celt un kompensācijas pieprasīt neesot pamata.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:56

Jaunākās diskusijas