Tēvs brīdina: ko lauku miglošana var nodarīt bērna veselībai

Viktorija Gabrjuna 16.jūnijs 2020, 17:30
 
Ilustratīvs attēls / Atis Ieviņš/F64
Kāds sociālā tīkla Facebook lietotājs vērš uzmanību, cik negatīvi līdzekļi, ar kuriem tiek migloti Latvijas lauki, var ietekmēt cilvēku veselību. Par piemēru viņš man savu dēlu, kuram visticamāk lauku miglošanas dēļ radās acs iekaisums.

Vīrietis raksta, ka viņa trīs gadus vecajam dēlam, dzīvojoties lauku teritorijā Mārupes novadā, sākās spēcīgs acu iekaisums.

"Sazinoties ar ģimenes ārstu. noskaidrojām, ka šādu pacientu, galvenokārt bērni, šobrīd ir daudz un ka šāda acu iekaisumu intensitāte un augstais pacientu skaits iepriekš nav bijis.


Tika minēti divi iemesli: putekšņi un lauku miglošana. Visintensīvākie putekšņi bija maijā, kad no mašīnas katru dienu varēja mazgāt dzeltenu putekšņu kārtu, tad iekaisums neizpaudās. Putekšņi ir katru gadu, bet iepriekš mūsu ģimenē šāda nenormāla acu iekaisuma nevienam nav bijis, arī dakterei iepriekš nav bijuši šādas intenistātes pacienti ar acu iekaisumu.
Ticamāk, ka iemesls ir vielas, ar kurām tiek smidzināti lauki, un to toksicitāte. Sazinājāmies ar vienu smidzinātāju un noskaidrojām, ka pēdējo reizi ir smidzināta viela Input Triple, kuras drošības datu lapā minēts, ka izraisa nopietnu acu kairinājumu un ir īpaši un ilgstoši toksisks ūdens organismiem.

Varbūt izraisītājs ir kāda cita toksiskā viela no vairāk kā 100 lauku smidzināšanā lietotajām tā saucamajām augu aizsardzības vielām, vai arī kāda no 12 jaunajām 2020. gadā reģistrētajām vielām, no kurām sarakstā pirmajai BELKAR ir toksicitāte arī zivīm mazā koncentrācijā," ar pieredzes stāstu dalās vīrietis.

Viņš lūdz atsaukties arī citus vecākus, jo "visticamāk bez mums šāda statistika nekur netiks reģistrēta".

Iepriekš rakstījām, ka biškopis ceļ trauksmi par bišu bojāeju agroķimijas dēļ.

"Pat neiedziļinoties jautajumā, ar ko tika apmigloti lauki, ir viennozīmīgi skaidrs, ka šādā veidā tiek nodarīts milzīgs kaitējums bitēm. Bites vienkārši nomigloja. Viena daļa bišu palika uz lauka slapjiem spārniem, mājās nemaz neatgriezās," sašutumu par situāciju neslēpa Ignats Zariņš.

Arī kāda sociālā tīkla Facebook lietotāja, publicējot mirušu putnu fotogrāfijas, parādījusi, kādas sekas ir lauku miglošanai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas