Iedzīvotājs sašutis par Mārupes domes izdalītajām pārtikas pakām

Viktorija Gabrjuna 3.jūnijs 2020, 17:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Kāds Facebook lietotājs raksta, ka Mārupes domes daudzbērnu ģimenēm izdalītajās pārtikas pakās bija produkti ar beigušos derīguma termiņu.
Viņš raksta, ka, piemēram, brokastu putrai derīguma termiņš beidzās 2018.gadā.

"Mārupes dome daudzbērnu ģimenēm izdalīja pārtikas grozus. Šorīt uzvārīju bērniem putru, bērni sūdzās par jocīgu garšu, sāku pētīt, putrai termiņš beidzies 2018 gadā. Apskatīju arī citus produktus, dažiem vispār nav derīguma termiņa. No kurienes tie produkti izvilkti?" raksta Facebook lietotājs.

Tikmēr komentāros tiek uzsvērts, ka nekā slikta šajā visā nav, jo labdarībā drīkstot izdalīt nevis vienkārši izmest ārā produktus ar beigušos termiņu "izlietot līdz".

"Nekā neparasta, pretlikumīga vai ļauna. Visā Eiropā, no 01/07/2019 arī Latvijā labdarībā drīkst izdalīt, nevis vienkārši izmest ārā, produktus ar beigušos termiņu "izlietot līdz". Šādi vienlaikus mazina bezjēdzīgu pārtikas atkritumu rašanos un var palīdzēt vēl plašākam cilvēku lokam. Kas, arī tīri personīgi, man šķiet pat ļoti sakarīgi (Kas labāk - iedot putru dažām ģimenēm vai vairāk ģimenēm?).

Vēršu uzmanību uz faktu, ka "ieteicams līdz" termiņš nav tas pats, kas "izlietot līdz"! Tos, diemžēl, bieži jauc. "Izlietot līdz" parasti marķēti uz svaigajiem pārtikas produktiem (piena, gaļas, zivju,..). Šim datumam ir tieša saistība ar pārtikas drošību. Ja Jums izdalītu pārtikas produktu ar beigušos "izlietot līdz" datumu, tad gan varētu skaļi un pamatoti neapmierināti dusmoties, jo tas, pirmkārt, pagaidām nelikumīgi, otrkārt varētu potenciāli rasties veselības problēmas. Savukārt, "ieteicams līdz" ir ražotāju pašu izdomāti datumi (neviena veselības inspekcija viņus nerēķina!), pēc kuriem varētu (kas ne vienmēr tā notiek, īpaši, ja uzglabāšanas noteikumi ievēroti kā rakstīts uz paciņas) pamainīties produkta garša, krāsa, smarža, tekstūra u.tml., bet tas produkts joprojām ir totāli drošs.

Starp citu, ES šāda tipa termiņus vispār diskutē, vai nevajadzētu atcelt, jo tie ir diezgan bezjēdzīgi, veicina lieku pārtikas pirkšanu un izmešanu. Katrā ziņā,ne Jūs, ne Jūsu bērnus neviens nav mēģinājis noindēt, bet gan palīdzēt vispār paēst. Pilnīgi normāla, likumīga (ir pat speciāli MK noteikumi, kuros, tostarp PVD, noteicis, cik "senus" katras kategorijas produktus drīkst šādi izplatīt!) rāmja ietvaros. Ja par šādām tēmām interesē vairāk, iesaku apskatīties pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai"informāciju (pērn vasarā bija tieši par šo informatīvā kampaņa). Arī biedrības "Zaļā brīvība" mājaslapā un FB projekta "Ar cieņu par pārtiku" ietvaros ļoti daudzi informatīvi materiāli par derīguma termiņiem, pārtikas atbildīgu patēriņu," teikts kādā komentārā.

"Komentējot iedzīvotāja rakstīto, Mārupes novada dome informē, ka pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas (un pavadzīmēm), nevienā no pārtikas pakas komplektācijām šāda veida pārslām nevajadzētu vispār būt. Tāpat pašvaldības rīcībā nav nevienas sūdzības no iedzīvotājiem par pārtikas paku saturu un ietverto produktu derīguma termiņiem," norāda Mārupes novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde. "Visdrīzāk ir noticis kāds pārpratums. Šajā gadījumā aicinājām konkrēto iedzīvotāju sazināties ar Mārupes novada pašvaldību, lai noskaidrotu situācijas apstākļus, atrisinātu jautājumu un vajadzības gadījumā pieņemtu atbilstošus mērus, jo pārtikas pakas komplektē un piegādā ārpakalpojuma sniedzēji. Mums, kā pašvaldībai, rūp gan mūsu iedzīvotāji, gan šādu situāciju risinājums, kas var ietekmēt gan iedzīvotāju labklājību, gan pašvaldības reputāciju. Līdz šim arī ieraksta autors, lai gan izteicām aicinājumu vērsties, ar Mārupes novada Sociālo dienestu nav sazinājies."

Tikmēr jāpiebilst, ka vairākas pašvaldības turpina dalīt pakas maznodorošinātājiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Piemēram, Ārkārtējā situācijā no marta beigām līdz mācību gada beigām Jelgavas skolēniem izsniegtas pārtikas pakas 285 900 eiro vērtībā.

Tāpat valstī noteiktās ārkārtējās situācijas pagarinājuma dēļ, Liepājas pilsētas domes sēdē deputāti nolēma pagarināt pārtikas paku piešķiršanu 1.-12.klašu skolēniem no maznodrošinātām, trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:38

Jaunākās diskusijas