Pirmās uz cilvēkiem izmēģinātās vakcīnas pret Covid-19 esot efektīvas

Viktorija Gabrjuna 19.maijs 2020, 14:30
 
AP/Scanpix/LETA
ASV biotehnoloģiju uzņēmums "Moderna", kas kopā ar Nacionālo veselības institūtu, radīja vakcīnu pret Covid-19, paziņojis, ka pirmie rezultāti ir iepriecinoši, ziņo CNN.
Ja turpmākie izmēģinājumi būs veiksmīgi, tad vakcīna plašākai sabiedrībai varētu būt pieejama jau nākamā gada janvārī, paziņoja "Moderna" pārstāvis Tals Zaks.

Pagaidām pirmie dati ir iegūti no klīniskā pētījuma 1.fāzes, kurā parasti tiek pētīts neliels skaits cilvēku skaits un galvenā uzmanība tiek pievērsta tam, vai vakcīna ir droša un izraisa imūno reakciju.

"Moderna" pret Covid-19 ir vakcinējusi vairākus desmitus pētījumu dalībnieku un astoņiem no tiem izmērījusi antivielu līmeni. Visiem astoņiem izstrādājušās neitralizējošas antivielas pret vīrusu tādā līmenī, kas sasniedz vai pārsniedz līmeni, kāds novērots cilvēkiem, kuri dabiski atveseļojušies no Covid-19, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

"Mēs esam pierādījuši, ka šīs antivielas, šī imūnā atbilde, faktiski var bloķēt vīrusu," sacīja Zaks. "Es domāju, ka tas ir ļoti svarīgs pirmais solis virzienā uz vakcīnas iegādi."

Vakcīnas speciālists, kurš nav iesaistīts "Moderna" darbā, sacīja, ka uzņēmuma rezultāti ir "lieliski".

Lai arī vakcīnai laboratorijā pagaidām ir daudzsološi rezultāti, nav zināms, vai tā pasargās cilvēkus reālajā pasaulē. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde ir atļāvusi uzņēmumam sākt 2. fāzes izmēģinājumus, kuros parasti ir iesaistīti vairāki simti cilvēku, un "Moderna" jūlijā plāno sākt liela mēroga klīniskos pētījumus jeb 3.fāzes izmēģinājumus. Tajos parasti iesaistīti desmitiem tūkstošu cilvēku.

"Moderna", kas atrodas Kembridžā, Masačūsetsā, ir viens no astoņiem uzņēmumiem visā pasaulē, kas veic cilvēku klīniskos pētījumus ar vakcīnu pret jauno koronavīrusu, liecina Pasaules veselības organizācijas dati.

Divi citi arī atrodas arī Amerikas Savienotajās Valstīs, viens atrodas Oksfordas universitātē Lielbritānijā, bet četri atrodas Ķīnā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:50

Jaunākās diskusijas