Iniciatīva: lai stimulētu ekonomiku, jāizmaksā 100 eiro katram iedzīvotājam

tautaruna.lv 10.aprīlis 2020, 21:30
 
Publicitātes foto
Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana idejai, kura aicina katram Latvijas iedzīvotājam, kurš sasniedzis 14 gadus vecumu, izmaksāt 100 eiro. Idejas autors uzskatā, ka šādi tiks mīkstināta dzīves līmeņa krišanās un ekonomikas bremzēšanās patēriņa jomā.

"Potenciāla pirktspējas samazināšanās saistībā ar Covid-19 pandēmiju apdraud Latvijas ekonomiku. Finanšu krīzes sākas tieši ar patēriņa kritumu. Latvijas gadījumā situāciju īpaši smagu padara apstāklis, ka iedzīvotājiem ir izteikti zemi uzkrājumi un "drošības spilvens". Tāpēc nekavējoties ir jāiepludina ekonomikā nauda tieši patēriņā, lai novērstu krīzi pašā tās iedīglī.

Steidzami ir jāveic vienreizēji maksājumi katram Latvijas iedzīvotājam, kurš sasniedzis 14 gadu vecumu. Tas būs tā dēvētās "helikoptera naudas" (helicopter money) mehānisms. Pirmais maksājums 100 eiro apmērā jāizmaksā nekavējoties, un turpmākie maksājumi ir jāveic atkarībā no krīzes gaitas.

Šie krīzes maksājumi mīkstinās dzīves līmeņa krišanos un ekonomikas bremzēšanos tieši patēriņa jomā, kas ir fundamentāla ekonomikas darboties spējai. Ir pozitīvi novērtējams, ka Latvijai ir pieejami lieli ES finanšu fondi. Apmierinoši vērtējams, ka valdība iepludina naudu piedāvājumā, proti, uzņēmumos, kuri piedāvā preces un pakalpojumus un var saņemt dīkstāves pabalstu un citus finanšu instrumentus. Tāpēc būtu ļoti pozitīvi, ja tiktu iepludināta nauda arī pieprasījuma sadaļā, kas ir līdzīgi būtisks ietekmes mehānisms. Šie mehānismi slikti darbojas, ja tas nenotiek komplektā - gan piedāvājuma, gan pieprasījuma jeb patēriņa stimulācija. Daļa no šiem mehānismiem ir šauri tēmēta un neaptver visu ekonomisko sistēmu," savu ideju izklāsta iniciatīvas autors Mārtiņš Krusts.

"Kā talantīgs ekonomists jutu pienākumu šajā laikā rīkoties pilsoniski aktīvi un ierosināt Finanšu Ministrijai priekšlikumus kā iespējams mīkstināt gaidāmās krīzes smagumu. Krīzes vieno fakts, ka tās sākums ir meklējams patēriņa trūkumā, un īpaši tas ir izteikts šī gada krīzes, Latvijas piemērā, kurā pilsoņiem nav uzkrājumu. Tāpēc mana un daudzu citu talantīgāko ekonomistu rīcība, lai izietu no krīzes būtu nekavējoties izmaksāt konkrētu summu, piemēram, 100 eiro lielu maksājumu katram iedzīvotājam, tā iepludinot no 100 līdz 200 miljoniem eiro mēnesī. Protams, vairāk, ja ES fondi to atļauj! Vēlams šim mehānismam, atšķirībā no tālākās virzības, izmantot 15%-45% no pieejamajiem ES fondiem ekonomikas glābšanai. Spēcīgāko ekonomistu domas šajā jautājumā sakrīt, neilgi pēc mana ierosinājuma identiska ideja radās otrā pasaules malā, pasaules spēcīgākajiem ekonomistiem - Singapūrai. Protams, tur spēcīgi ekonomisti kūrē valsti, tāpēc atšķirībā no mana priekšlikuma, tas tika pieņemts nekavējoties! Jo šāda mehānisma nepieciešamība, valstiski noskaņotiem ekonomistiem ir pašsaprotama! Ir ļoti svarīgi, lai Latvija nenogaidītu līdz ir par vēlu," uzskata ekonomists.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:23

Jaunākās diskusijas